Δικαστήριο απορρίπτει την έκδοση πολιτών της Β-Ε στην Τουρκία

Δικαστήριο απορρίπτει την έκδοση πολιτών της Β-Ε στην Τουρκία

Οι αρχές στην Άγκυρα, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Β-Ε, έχουν ζητήσει επισήμως την έκδοση τεσσάρων Τούρκων υπηκόων που διώκονται από το καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία ως ύποπτοι ότι είναι μέλη της «ένοπλης τρομοκρατικής ομάδας FETO», που ιδρύθηκε από τον Fethullah Gulen.

Η εφημερίδα Dnevni Avaz της Β-Ε δημοσίευσε πρόσθετες πληροφορίες, καθώς και τα ονόματα των υπόπτων σε αυτή την περίπτωση.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Avaz, το Δικαστήριο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης έχει αποφανθεί κατά των αιτήσεων έκδοσης επειδή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την έκδοση των Τούρκων πολιτών που κατοικούν στη Β-Ε στη χώρα καταγωγής τους.

Αν και η Τουρκία τους αναζητά επειδή φέρεται να προετοίμαζαν πραξικόπημα, η θέση της Β-Ε είναι σαφής – ότι δηλαδή το FETO δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ούτε η πράξη που φέρεται ότι διέπραξε είναι ποινικό αδίκημα βάσει του νόμου της Β-Ε. Πάντα σύμφωνα με την Avaz, οι ύποπτοι είναι Τούρκοι υπήκοοι που βρισκόταν στη Β-Ε από το 2016 (Humeira Gokcen, Ozer Ozsaraj, Sedat Tozluk και Etem Erdomus).

Οι αναφορές για τους Gocken, Erdomus και Ozsaraj απορρίφθηκαν το 2017 ή στα τέλη του 2018.

Όσον αφορά το Tozluk, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Τουρκία ζήτησε τη σύλληψή του και απαίτησε την έκδοσή του στις 30 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους. Ωστόσο, το αίτημα απορρίφθηκε επίσης, επιτρέποντάς του να παραμείνει στη Β-Ε.

Στην αίτησή της, η Τουρκία αναφέρει ότι η τιμωρία για το ποινικό αδίκημα αυτών των προσώπων που φέρεται ότι διαπράχθηκαν είναι φυλάκιση μεταξύ 7,5 και 15 ετών.

Ωστόσο, όσον αφορά το πρόσφατο αίτημα του Προέδρου Ερντογάν για την τελική έκδοση δέκα Τούρκων υπηκόων και μετά από συνάντηση με τα μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, δεν έχει ποτέ υποβληθεί επίσημη προσφυγή σε δικαστικά όργανα.

Για τα άτομα αυτά, κατατέθηκε αίτημα μόνο στην Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να ακυρώσουν τα διαβατήριά τους και να ανακαλέσουν τις άδειες παραμονής τους. Ανεπίσημα, αυτοί οι υπήκοοι, εκτός από τον καθηγητή Ali Lafcioglu, για τον οποίο έχει ανασταλεί η διαδικασία, είναι ο Nedli Javuz, ο Ali Oge, ο Mehmed Afacan, ο Ismail Sozur, ο Abdullah Pamukch και ο Oka Ozbal.

Το Δικαστήριο, όπως πρόσφατα δήλωσε ο δικηγόρος τους Nedim Ademović, εξέδωσε αποφάσεις που απαγόρευσαν στις αρχές της Β-Ε να εκτελέσουν τις αποφάσεις των κρατικών φορέων ασφαλείας της Β-Ε έως το τέλος των διαδικασιών του δικαστηρίου.
Πριν από την περσινή επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο Σεράγεβο, μέλη της οικογένειας Kara συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο του Σεράγεβο επειδή προσπάθησαν να εισέλθουν στη Β-Ε με τρία πλαστά διαβατήρια.

Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες του Avaz, μέλη της οικογένειας αυτής είναι επίσης ύποπτα ότι ανήκουν στην οργάνωση Gulen στην Άγκυρα.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ζήτησαν διεθνή προστασία – άσυλο.

Ο Ekrem Kara, όπως ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Gaziantep Olusum, είναι πρώην βοηθός καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Γκαζιαντέπ, ο οποίος απολύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 με 74 άλλους καθηγητές για ύποπτες σχέσεις με το FETO./ibna