Fajon: Λάθος η απόφαση για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Fajon: Λάθος η απόφαση για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία

Η απόφαση να μην καθοριστεί η ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι λάθος. Δεν μπορώ να πω ότι ήταν απόφαση της ΕΕ, ήταν η απόφαση μιας χώρας, της Γαλλίας, που για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους εμπόδισε την προσέγγιση της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας, δήλωσε η συμπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Σερβίας Tanja Fajon, σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό κανάλι N1 του Βελιγραδίου.

Είμαστε φίλοι, ζητούμε να συνεχιστεί η διαδικασία. Η Γαλλία και άλλες χώρες που εμποδίζουν τη διεύρυνση αυτή θα είναι υπεύθυνες για τη σταθερότητα της περιοχής, όταν, αντιθέτως, έχουμε χώρες έτοιμες να κάνουν το επόμενο βήμα, σημειώνει  Fajon, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα έδωσε ένα σαφές μήνυμα υπέρ της υποστήριξης της διεύρυνσης της ΕΕ για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ελλείψει απόφασης της ΕΕ να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic σε διάφορες δηλώσεις του αξιολόγησε την αναμενόμενη αύξηση της δυσπιστίας της περιοχής προς την ΕΕ και την ανάγκη «ανάπτυξης δεσμών με άλλους εταίρους, όπως είναι η Τουρκία, η Κίνα και η Ρωσία», κάτι που αποτελεί σοβαρή ανησυχία για την ΕΕ, σημείωσε η Fajon.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Σερβίας η Tanja Fajon επεσήμανε ότι εξετάζοντας την εξωτερική πολιτική της Σερβίας θα θέλαμε να δούμε τις αποφάσεις της Σερβίας να προσεγγίζουν περισσότερο την ΕΕ. Όταν εισαγάγαμε τις κυρώσεις της ΕΕ έναντι της Ρωσίας, η Σερβία δεν τις εισήγαγε κι αυτό αποτέλεσε μια από τις σοβαρές επικρίσεις της ΕΕ. Όλοι γνωρίζουμε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια είναι ένα πολύγωνο με διαφορετικά γεωπολιτικά συμφέροντα, αλλά η Σερβία είναι μέρος της Ευρώπης, πρόσθεσε η Fajon.

Φοβόμαστε τους Κινέζους και τις πωλήσεις όπλων και άλλα παρόμοια με τις ανησυχίες μας να είναι σοβαρές, αλλά ο ανοιχτός διάλογος με τη Ρωσία και την Κίνα είναι κάτι φυσιολογικό. Και η Σλοβενία έχει ανοιχτό διάλογο, αλλά άλλο είναι που θέλεις να πας και σε ποια κατεύθυνση, δήλωσε η Fajon. Για να προσθέσει ότι αναμένει η Σερβία θα εργαστεί ειλικρινά για την ένταξη της στην ΕΕ.

Ερωτηθείς εάν υπάρχει η εντύπωση ότι η Σερβία δεν βιάζεται να ενταχθεί στην ΕΕ, απαντά: Μερικές φορές, από τη μεριά, η ΕΕ είναι ένας μεγάλος δωρητής και ένας σημαντικός επενδυτής στη Σερβία, οι πολίτες της Σερβίας μοιράζονται τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής και τις ευρωπαϊκές αξίες. Από την άλλη η Σερβία μιλάει με τη Ρωσία και την Κίνα, κι εκτιμώ ότι μερικές φορές φαίνεται ότι η Σερβία να ανταποκρίνεται στο συγκεκριμένο status quo.

Η Fajon εκτιμά ότι το ΕΚ και η ΕΕ στηρίζουν τη Σερβία και κάνουν ό, τι είναι δυνατό για να συνεχιστούν οι εργασίες της διαδικασίας για διεύρυνσης.

«Η Σερβία πιέζει για τη διεύρυνση και τη μεταρρυθμιστική διαδικασία στις συνομιλίες» δήλωσε ο Fajon, προσθέτοντας ότι θα φανεί με την πάροδο του χρόνου πόσο ειλικρινής ήταν.

Η Σερβία, σύμφωνα με την ίδια, έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο. – Έχουμε μερικά ανοικτά κεφάλαια, θα ήθελα να υπάρχουν περισσότερα … Αλλά όταν πρόκειται για την καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, της εισαγγελικής και της δικαστικής ανεξαρτησίας, της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και του κράτους δικαίου – όταν έχετε κανονικές συνθήκες, σημαίνει ότι έχετε καλύτερες επενδύσεις, υγιή οικονομία και υγιή πολιτική συνεργασία. Όλα αυτά πρέπει να κάνει η Σερβία, πόσο ειλικρινής είναι – θα δούμε με την πάροδο του χρόνου, συμπλήρωσε η Fajon./ibna