Ολοκληρώθηκε η πρώτη κοινή περιπολία Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στη Β. Συρία

Ολοκληρώθηκε η πρώτη κοινή περιπολία Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών στη Β. Συρία

Την πρώτη τους κοινή περιπολία ολοκλήρωσαν σήμερα Ρωσικά και Τουρκικά στρατεύματα στη Βόρεια Συρία, ως μέρος του προγραμματισμού για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας ανατολικά του Ευφράτη, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η κοινή περιπολία της Τουρκίας και της Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στη βόρεια Συρία σε απόσταση 40 χιλιομέτρων ανατολικά του Ras al-Ayn και 30 χιλιόμετρα δυτικά από την πόλη Qamishli, σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο.

Η περιπολία, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες, υποστηρίχθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και οκτώ θωρακισμένα οχήματα.

Μετά την περιπολία, οι Τούρκοι στρατιωτικοί επέστρεψαν στην οριακή γραμμή Τουρκίας-Συρίας.

Στις πόλεις Ras al-Ayn και Tell Abyad έλαβαν χώρα οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της «Πηγής Ειρήνης» που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου για την δημιουργία ασφαλούς ζώνης από της ομάδες του YPG/PKK.

Την κοινή περιπολία είχε προαναγγείλει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

Τουρκία και Ρωσία θα καθαρίσουν μια περιοχή 30 χιλιομέτρων νότια των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία από τις τρομοκρατικές ομάδες του YPG / PKK και οι δυνάμεις ασφαλείας των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν κοινή περιπολία, ανέφερε νωρίτερα την Παρασκευή ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, ο Cavusoglu δήλωσε: «Όλοι οι τρομοκράτες του YPG / PKK από τον Ευφράτη μέχρι τα ιρακινά σύνορα, σε βάθος 30 χιλιομέτρων, θα διωχθούν έχοντας αρχίσει κοινές περιπολίες εκεί».

Οι τρομοκράτες στο Qamishli θα απομακρυνθούν, αλλά δεν θα διεξαχθούν περιπολίες σε αυτή την περιοχή, καθώς οι δυνάμεις της Συριακής Διοίκησης ήταν εκεί από την αρχή [της κρίσης], σημείωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Οι τρομοκράτες του YPG / PKK θα απομακρυνθούν από το Manbij και το Tal Rifat. Έτσι, πήραμε αυτό που θέλαμε με τις δύο συμφωνίες, με τις ελάχιστες απώλειες.

Προσθέτοντας ότι «Αυτό δεν θα συνέβαινε εάν δεν πραγματοποιήσαμε την επιχείρηση»./ibna