Η Βόρεια Μακεδονία λαμβάνει διεθνή υποστήριξη για την πορεία της στην ΕΕ

Η Βόρεια Μακεδονία λαμβάνει διεθνή υποστήριξη για την πορεία της στην ΕΕ

Οι επισκέψεις διεθνών εκπροσώπων που υποστηρίζουν το σχέδιο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Βόρειας Μακεδονίας αυξήθηκαν, αν και η τελευταία Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών δεν συμφώνησε σε ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ. Ο ειδικός εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mathew Palmer, δήλωσε χθες στα Σκόπια ότι η χώρα αξίζει να είναι μέλος της ΕΕ και ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την πορεία της.

Η πρώην ευρωβουλευτής και σημερινή επικεφαλής της Ένωσης των γυναικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Doris Pack βρίσκεται επίσης στα Σκόπια και είπε ότι η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή της πορεία.

«Η απόφαση της Γαλλίας είναι επικίνδυνη και η Βόρεια Μακεδονία έχει τη θέση της στην ΕΕ και πρέπει να υλοποιηθεί. Η Βόρεια Μακεδονία χρειάζεται υποστήριξη και είναι καιρός να πείσουμε τη Γαλλία και τον πρόεδρο Macron να ακυρώσουν την απόφασή τους να μην δώσουν ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών», δήλωσε η Pack.

Ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στα Σκόπια, Christian Timonie τόνισε ότι ενώ οι νέοι κανόνες του παιχνιδιού συζητούνται στην ΕΕ, οι αρχές στα Σκόπια πρέπει να εργαστούν και να υιοθετήσουν νόμους κατά της διαφθοράς και άλλους μεταρρυθμιστικούς νόμους.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Lazar Lazarov ανέφερε ότι η χώρα πρέπει να εργαστεί στις προτεραιότητες για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, παρά την απόφαση των Βρυξελλών. «Είμαστε σαφείς ότι υπήρχαν δύο λόγοι για να μην εξασφαλίσουμε μια ημερομηνία. Ο πρώτος είναι ότι ο Γάλλος πρόεδρος Macron θέλει να γίνει ο νέος ηγέτης στην ΕΕ, ενώ ο δεύτερος είναι ότι η κυβέρνηση έπρεπε να κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και όχι να λάβει “διακοσμητικές” αποφάσεις», δήλωσε ο Lazarov.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες θα διορθώσουν την απόφαση το επόμενο έτος δίνοντας μια ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών ένταξης./Ibna