Κοσσυφοπέδιο: Vetevendosje και LDK συζητούν τη δημιουργία του Εθνικού Γραφείου Ερευνών

Κοσσυφοπέδιο: Vetevendosje και LDK συζητούν τη δημιουργία του Εθνικού Γραφείου Ερευνών

Οι ομάδες εργασίας του Vetevendosje και του Δημοκρατικού Πρωταθλήματος του Κοσσυφοπεδίου (LDK) πραγματοποίησαν την Πέμπτη την τέταρτη συνάντηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη σύσταση νέας κυβέρνησης συνασπισμού μετά τις εκλογές της χώρας στις 6 Οκτωβρίου.

Μετά τη συνάντηση που διοργάνωσε το Vetevendosje, το μέλος του LDK Arben Gashi, απευθυνόμενος στα ΜΜΕ, δήλωσε ότι έχει συζητήσει θέματα σχετικά με το κράτος δικαίου.

«Συζητήσαμε για το κράτος δικαίου, που σχετίζεται με τα δικαστήρια και τις εισαγγελικές αρχές, εξετάσαμε επίσης τη διαδικασία εξέτασης, την αποποινικοποίηση και τις προοπτικές δημιουργίας ενός ειδικού γραφείου το οποίο πιθανότατα θα ονομαζόταν Εθνικό Γραφείο Ερευνών, αλλά έχουμε ακόμη πολλά να αποφασίσουμε σχετικά με αυτό το ζήτημα», δήλωσε ο Gashi.

Σύμφωνα με τον Gashi συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν τα εγκλήματα πολέμου, τη λειτουργικότητα του ινστιτούτου για εγκλήματα πολέμου, προσθέτοντας ότι σε όλα τα θέματα το LDK και το Vetevendosje έχουν συμφωνήσει. Ο Gashi είπε ότι η επόμενη συνάντηση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, για να συζητηθεί ο πολιτισμός.

Συζητήθηκε επίσης με το θέμα των Ειδικών Επιμελητηρίων του Κοσσυφοπεδίου και της Εισαγγελικής Υπηρεσίας, το οποίο συγκροτήθηκε από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου, προκειμένου να διερευνήσει και ο Gashi ανέφερε ότι τα Ειδικά Επιμελητήρια λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους του Κοσσυφοπεδίου αλλά με διεθνείς δικαστές και εισαγγελείς.

«Αυτή ήταν μια απόφαση των θεσμών του Κοσσυφοπεδίου και πιστεύουμε ότι αυτά τα Επιμελητήρια θα πρέπει να υπάρχουν και να εκτελούν τα καθήκοντά τους», δήλωσε ο Gashi./ibna