Τις σημαντικές και στενές σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ επιβεβαίωσαν Δένδιας Katz

Τις σημαντικές και στενές σχέσεις Ελλάδας Ισραήλ επιβεβαίωσαν Δένδιας Katz

Τον Ισραηλινό Υπουργό Εξωτερικών Israel Katz υποδέχθηκε στο Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας, όπου επιβεβαίωσαν τις πολύ στενές και σημαντικές σχέσεις των δυο χωρών.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησαν οι δυο άνδρες, μετά το τέλος των διμερών συνομιλιών, εκφράστηκε η βούληση των δυο χωρών για την περαιτέρω αναβάθμιση και εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.

Την συναντίληψη σε σειρά θεμάτων σημείωσαν στις δηλώσεις τους τόσο ο Νίκος Δένδιας όσο και ο Israel Katz, σε περιφερειακά και διμερή θέματα.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στη συμπεριφορά της Τουρκίας, που υπονομεύσει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη στην περιοχή υπογραμμίζοντας την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου ως βάση για την ειρηνική συνύπαρξη κρατών και την ευημερία όλων των λαών της περιοχής.

Αναδεικνύοντας περαιτέρω τη σημασία της διμερούς συνεργασίας τους σε ευρύτερο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε πως «οι στενές και πολύ φιλικές σχέσεις ανταποκρίνονται με το περιεχόμενο των συνομιλιών μας στα περιφερειακά και στα διμερή θέματα». Σε ανάλογο τόνο, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών τόνισε από το ίδιο βήμα πως η επίσκεψή του αντικατροπτίζει τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε πως συμφώνησαν να εμβαθύνουν τον στρατηγικό διάλογο σε όλα τα επίπεδα. «Η συμπεριφορά της Τουρκίας υπονομεύει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη στην περιοχή»

Για τη Συρία ο Νίκος Δένδιας τόνισε  πως παραμένει απολύτως κρίσιμη η διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας και η εξεύρεση πολιτικής λύσης στο Συριακό και η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες τους ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, σημείωσε πως «συνομίλησαν για τα θέματα της περιοχής και τις απειλές που τίθενται από το Ιράν και την Τουρκία στην ασφάλεια και τη σταθερότητα» και προσέθεσε: «Το Ιράν με το πυρηνικό του πρόγραμμα, τους βαλλιστικούς πυραύλους και την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως η Χεζμπολάχ στο Λίβανο και η Χαμάς, και η Τουρκία με την επίθεση στους Κούρδους στη Συρία και τις παραβιάσεις διά θαλάσσης και αέρος και την υποστήριξη ακραίων οργανώσεων που συνδέονται με τις αραβικές χώρες».

Στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, των τριμερών και ευρύτερων συνεργασιών αναφέρθηκαν οι δυο υπουργοί επισημαίνοντας τη  μεγάλη σημασία που αποδίδουν σ αυτές τις μορφές συνεργασίας.

Οι δυο Υπουργοί αναφέρθηκαν στους καρπούς της συνεργασίας των δυο χωρών, όπως ο EastMed, ο EurAsia Interconnector καθώς και η αμυντική συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισαν το κοινό ενδιαφέρον για συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, καινοτομίας, τεχνολογίας, τουρισμού, εμπορίου και τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η πρόσκληση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο φιλόδοξο σχέδιο διασύνδεσης της Ευρώπης και του Αραβικού Κόσμου, προσμετράτε στην καλή πρόθεση της ενίσχυσης ακόμα περισσότερο των σχέσεων Ελλάδας Ισραήλ.

Ο Israel Katz έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με τον οποίο επιβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των σχέσεων Ελλάδος-Ισραήλ, καθώς και της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος-Ισραήλ-Κύπρου. Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος, οι σχέσεις αυτές λειτουργούν όχι μόνο σε διμερές αλλά και σε διεθνές επίπεδο, επιτρέποντας έτσι στην Ελλάδα και στο Ισραήλ ν΄ αναδειχθούν παράγοντες ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνευσης στην ταραγμένη περιοχή μας. /ibna