Επίτιμος Διδάκτορας αναγορεύθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης από το ΑΠΘ

Επίτιμος Διδάκτορας αναγορεύθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης από το ΑΠΘ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης αναγορεύθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε Επίτιμο Διδάκτορα της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κύπρου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Νομική Σχολή «υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωσή και καταξίωση εξεχουσών προσωπικοτήτων του ευρύτερου Ελληνισμού, στους τομείς της πολιτικής, της νομικής και της εκπαίδευσης».

Υπογράμμισε ότι η τιμή που γίνεται δια του προσώπου του αποτελεί «αναγνώριση των πολυετών αγώνων του κυπριακού ελληνισμού για ελευθερία και δικαίωση».

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «45 χρόνια μετά και παρά τα ισχυρά νομικά ερείσματα που δημιουργούν τις παραμέτρους με τις οποίες θα έπρεπε να αναζητείται λύση του Κυπριακού, οι επεκτατικές βλέψεις και η αδιάλλακτη στάση που τηρεί η Τουρκία, δεν επέτρεψαν την εξεύρεση λύσης», υπογραμμίζοντας πως «πάγια παραμένει η θέση μας πως δεν μπορεί και δεν πρέπει να αγνοούνται ή/και να παραγνωρίζονται οι κανόνες δικαίου στην αναζήτηση λύσης διεθνών ή τοπικών διενέξεων.  Την ίδια στιγμή, η πολιτική κρίση του όποιου ηγέτη δεν θα πρέπει να παραμένει παγιδευμένη σε συναισθηματισμούς, ιδεοληψίες ή ατολμία.

Αντίθετα, θα πρέπει να προκαλεί και να αξιοποιεί κάθε ευκαιρία ώστε να μετατρέπει την αδυναμία επιβολής των κανόνων δικαίου σε δυναμική υλοποίησης τους, δια μέσου πολιτικών αποφάσεων που δημιουργούν νέες πραγματικότητες.

Είναι μέσα σε αυτά τα πλαίσια, και θωρακισμένοι με τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών, της θωράκισης των θαλάσσιων κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που είμαστε αποφασισμένοι να εμπλακούμε σε έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων στη βάση της συναντίληψης για τους Όρους Αναφοράς, όπως είχε προκύψει από την άτυπη συνάντηση μου της 9ης Αυγούστου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Εκείνο που θα ήθελα να καταστήσω σαφές – θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής και σαφής -είναι πως δεν θα αποδεχθώ όρους ή προαποφάσεις, με επιλεκτική επιλογή στοιχείων που επιδιώκει προς όφελος των Τουρκοκυπρίων και εις βάρος των Ελληνοκυπρίων, η Τουρκία».

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Καθηγητής Νικόλαος Παπαϊωάννου είπε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο ότι «η σταθερή σας προσήλωση όλα αυτά τα χρόνια στο ευρωπαϊκό ιδεώδες έχει οδηγήσει στην εμβάθυνση των σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης με χώρες, όχι μόνον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και με τις γειτονικές της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου, αναδεικνύοντας την Κύπρο σε πυλώνα σταθερότητας της περιοχής.

Συνεχίζοντας ο Πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε, «κάποια στιγμή, Εξοχότατε κ. Πρόεδρε, είπατε πως θέλει ‘τόλμη και αποφασιστικότητα για να μετατρέψεις την κρίση σε ευκαιρία’. Κι εσείς το αποδεικνύετε αυτό καθημερινά, μέσα από τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη ρεαλιστική διαχείριση των καταστάσεων, που αναδεικνύουν την Κύπρο  κράτος – πρότυπο και την ηγεσία σας άξια μίμησης».

Από την πλευρά της, η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Ελισάβετ Συμεωνίδου – Καστανίδου αναφερόμενη στο σκεπτικό της απόφασης για την αναγόρευση είπε, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με το σκεπτικό της ομόφωνης απόφασης της Σχολής, η τιμητική αναγόρευση γίνεται σε αναγνώριση του πολιτικού σθένους του τιμωμένου σε κρίσιμες στιγμές της πρόσφατης ιστορίας της πατρίδας του και για την εν γένει προσφορά του, ιδίως στον τομέα των σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με άλλες χώρες, με γνώμονα την επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων, την εμπέδωση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και τη διασφάλιση της ευημερίας των κατοίκων στο σύνολο της Κύπρου»./ibna