ΕΔΑΔ: Τοπικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Μόσταρ το 2020

ΕΔΑΔ: Τοπικές εκλογές πρέπει να πραγματοποιηθούν στο Μόσταρ το 2020

Η αποστολή του ΟΑΣΕ, η Πρεσβεία των ΗΠΑ, η ΕΕ και το Γραφείο του Ύπατου Εκπροσώπου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) υπέρ της πολιτικού της Β-Ε Irma Baralija που άσκησε δίωξη στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη επειδή δεν διεξήχθησαν εκλογές στη γενέτειρά της.

Το 2010, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Β-Ε έδρασε κατόπιν πρότασης εκ μέρους των Κροατών εκπροσώπων στο κρατικό κοινοβούλιο, αξιολογώντας τμήματα του κρατικού εκλογικού νόμου που αναφέρονται στο Μόσταρ ως αντισυνταγματικά.

Η μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της χώρας παραμένει χωρισμένη ανάμεσα σε δύο βασικά εθνοτικά κόμματα – την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) και το Βοσνιακό Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) – που δεν κατάφεραν ποτέ να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος.

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην περίπτωση της Baralija εναντίον της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε). Η απόφαση είναι ακόμη μια υπενθύμιση ότι η απουσία εκλογών από το 2008 διακρίνει τους κατοίκους του Μόσταρ και είναι ασυμβίβαστη με την αποτελεσματική δημοκρατία και το κράτος δικαίου», ανέφερε η δήλωση.

Η αποστολή του ΟΑΣΕ, η ΕΕ, η Αμερικανική Πρεσβεία και η Υπηρεσία του Ύπατου Εκπροσώπου (OHR) κάλεσαν επίσης το Κοινοβούλιο και τους πολιτικούς της Β-Ε να εφαρμόσουν την απόφαση «κατά προτεραιότητα και ανεξάρτητα από άλλα ζητήματα με την εξεύρεση πολιτικής συμφωνίας για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου της Β-Ε, προσθέτοντας ότι «τα εκλογικά θέματα συζητούνται καλύτερα μέσω συνεκτικών και διαφανών συζητήσεων στο κοινοβούλιο με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων».

«Η εφαρμογή της απόφασης θα επιτρέψει στους πολίτες να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές του 2020 – που πρέπει να συνεχίσουν να είναι σε μια ενοποιημένη πόλη του Μόσταρ», κατέληξε η δήλωση.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απεφάνθη πρόσφατα υπέρ της Irma Baralija σχετικά με «ένα νομικό κενό το οποίο κατέστησε αδύνατο τον αιτούντα, έναν τοπικό πολιτικό που ζει στο Μόσταρ, να ψηφίσει ή να παρίσταται στις εκλογές» και κάλεσε το κράτος να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία εντός έξι μηνών.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το νομικό αυτό κενό δημιουργήθηκε από την αδυναμία των αρχών να επιβάλουν απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου του 2010 σχετικά με τις ρυθμίσεις για την ψηφοφορία στις τοπικές εκλογές στο Μόσταρ και να ζητήσουν από τις αρχές να εναρμονίσουν τη σχετική νομοθεσία με το Σύνταγμα.

Αυτό, με τη σειρά του, οδήγησε σε μια κατάσταση όπου οι τελευταίες τοπικές εκλογές στο Μόσταρ έγιναν το 2008 και η πόλη κυβερνήθηκε από το 2012 από έναν δήμαρχο που δεν είχε την απαιτούμενη δημοκρατική νομιμότητα, δήλωσε το δικαστήριο του Στρασβούργου.

«Μια τέτοια κατάσταση ήταν ασυμβίβαστη με το κράτος δικαίου. Επομένως, το Δικαστήριο δεν μπορούσε να δεχθεί την αιτιολόγηση της κυβέρνησης για την παρατεταμένη καθυστέρηση στην επιβολή της απόφασης, δηλαδή τις δυσκολίες για την εγκαθίδρυση ενός μακροπρόθεσμου και αποτελεσματικού μηχανισμού κατανομής της εξουσίας για το δημοτικό συμβούλιο, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη και να διευκολυνθεί ο διάλογος μεταξύ διαφορετικές εθνοτικές ομάδες στο Μόσταρ. Το κράτος, επομένως, δεν τήρησε το καθήκον του να λάβει μέτρα για να προστατεύσει την κυρία Baralija από τη διακριτική μεταχείριση λόγω του τόπου κατοικίας της και να διεξαγάγει δημοκρατικές εκλογές στο Μόσταρ», ανέφερε το ΕΔΑΔ.