Σάλος με την είδηση για την ύπαρξη “κοιτάσματος-μαμούθ” νότια της Κρήτης

Σάλος με την είδηση για την ύπαρξη “κοιτάσματος-μαμούθ” νότια της Κρήτης

Η είδηση της «ανακάλυψης ενός σημαντικού κοιτάσματος» στον ελληνικό χώρο και πιο συγκεκριμένα νοτίως της Κρήτης, η οποία έκανε τον γύρο όλων των ελληνικών ΜΜΕ, οδήγησε τον όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ στην έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης.

Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται ότι “παρά το γεγονός ότι ενδείξεις ή εκτιμήσεις για φυσικό αέριο και πετρέλαιο πιθανόν να υπάρχουν σε πολλές περιοχές του κόσμου, το συμπέρασμα για την ύπαρξη ή όχι εμπορικά εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων, προϋποθέτει μια σειρά από σοβαρές εργασίες και αναλύσεις που απαιτούν σημαντικό χρόνο”.

“Σήμερα στην Ελλάδα – όπως υπογραμμίζεται- με τα δεδομένα που έχουμε, τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δεν είναι ακόμα σε θέση να αναφερθούν στην ύπαρξη, το μέγεθος κοιτασμάτων και κατά πόσο αυτά είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Ας σημειωθεί δε, ότι σε αρκετές από τις περιοχές για τις οποίες υπάρχουν δημοσιεύματα, δεν έχουν καν ξεκινήσει οι έρευνες”.

“Είναι σύνηθες, σε διάφορα συνέδρια ή ημερίδες, να γίνονται αναφορές σε ενδείξεις και εκτιμήσεις για παρουσία υδρογονανθράκων, να ανταλλάσσονται απόψεις και εξετάζονται σενάρια, τα οποία όμως πρέπει να εκλαμβάνονται στην σωστή τους διάσταση και δεν μπορούν να αποτελούν βάση για ανακοινώσεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων” τονίζεται συμπληρωματικά.

Επίσης, ο όμιλος αναφέρει ότι “ως ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να επικοινωνούμε προς τους αρμόδιους φορείς της χώρας, τους επενδυτές και τους πολίτες βασισμένοι μόνο σε πραγματικά δεδομένα, προκειμένου να αποφεύγονται πρόωρες εκτιμήσεις και βεβιασμένα συμπεράσματα”.

Τα δημοσιεύματα που είχαν προηγηθεί ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι “οι σεισμικές έρευνες φέρνουν στο φως ενδείξεις για κοίτασμα φυσικού αερίου 280 δισ. κυβικών μέτρων νότια της Κρήτης. Εάν οι ενδείξεις επιβεβαιωθούν η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημα της για τα επόμενα 70 χρόνια. Το κοίτασμα “Τάλως” είναι διπλάσιο από την “Αφροδίτη” στην Κύπρο και ίσο με το “Ταμάρ” στο Ισραήλ”./ibna