Θετική η αποτίμηση της παρουσίας του Gheit στην Ελλάδα

Θετική η αποτίμηση της παρουσίας του Gheit στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Αραβικό τύπο, η επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ahmed Abul-Gheit, στην Ελλάδα στο πλαίσιο της 4ης Ευρω-Αραβικής Συνόδου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, είχε θετικό πρόσημο.

Ο Gheit είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Στη συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Γ.Γ του Αραβικού Συνδέσμου, εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμησή του για τις θετικές και υποστηρικτικές ελληνικές θέσεις ως προς τα ζητήματα αραβικού ενδιαφέροντος, τόσο ευρύτερα σε διεθνές επίπεδο όσο και ειδικότερα μέσω της δράσης της Ελλάδας ως μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως όσον αφορά την υποστήριξη των νόμιμων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού. Επισήμανε δε ότι ο αραβικός κόσμος προσβλέπει στη συνέχιση αυτού του θετικού ελληνικού ρόλου.

Για τη συνάντηση του Abul-Gheit με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι συζητήθηκαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και τρόποι ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και των αραβικών χωρών κατά το επόμενο διάστημα στον πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό τομέα. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενδιαφέρθηκε να γνωρίσει τις απόψεις του Γενικού Γραμματέα σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη και το Παλαιστινιακό.

Στην συνάντηση του με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, οι δυο πλευρές υπογράμμισαν τη σημασία που έχει η προσπάθεια ενίσχυσης της  ελληνοαραβικής συνεργασίας, ο συντονισμός των θέσεων σε περιφερειακά και διεθνή φόρα, καθώς και οι συνομιλίες για όλες τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο πλευρές.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε τη σημασία που αποδίδει η παλαιστινιακή πλευρά στο ζήτημα της αναγνώρισης του ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης με βάση τα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εξαίροντας το ψήφισμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου για πλήρη αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τον Δεκέμβριο του 2015./ibna