Ψηφίζεται το νέο πλαίσιο για το άσυλο εν μέσω αντιδράσεων

Ψηφίζεται το νέο πλαίσιο για το άσυλο εν μέσω αντιδράσεων

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την αντιπολίτευση και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ψηφίζεται απόψε το νομοσχέδιο για το άσυλο στην ελληνική βουλή. Το απόγευμα αναμένονται οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, την ώρα που οι προσφυγικές ροές είναι σταθερά αυξημένες, η κυβέρνηση επιδιώκει με το νέο πλαίσιο να επιταχύνει τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου, την αύξηση των επιστροφών  (για 10.000 επιστροφές μιλούν στην κυβέρνηση), την δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων κράτησης στα νησιά.

Στόχος της Ν.Δ. είναι αφενός να περιοριστούν οι αφίξεις αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα και αφετέρου ο περιορισμός της πρόσβασης στο άσυλο. Για αυτό τον λόγο εξάλλου, τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το πρόβλημα είναι “παράνομης μετανάστευσης” και όχι προσφυγικό.

Για ένα απάνθρωπο  νόμο που έρχεται να κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη ζωή και την καθημερινότητα προσφύγων και μεταναστών  κάνουν λόγο ανθρωπιστικές οργανώσεις. Μάλιστα όπως κατήγγειλαν σε κοινή συνέντευξη τύπου, η διαβούλευση ήταν προσχηματική. Συγκεκριμένα, έντονα έχουν αντιδράσει Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, η Διεθνής Αμνηστία, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, το Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων και η οργάνωση HumanRights360.

Βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας πως η η Ν.Δ. οδηγεί τη χώρα στη διεθνή απομόνωση και καταδίκη, έχοντας ήδη προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις διεθνών οργανισμών και οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.  “Η διαχειριστική της ανεπάρκεια οδηγεί σε εντάσεις και χειροτέρευση των συνθηκών φιλοξενίας των προσφύγων”, επισήμανε ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. “Η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη ανάμεσα στην αμηχανία της αδράνειας και στις δικές της εσωκομματικές αντιφάσεις”, ανέφερε ο Αλ. Χαρίτσης.

Παράλληλα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στηλίτευσε την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το προσφυγικό ζήτημα σε “μεταναστευτικό”, επισημαίνοντας τον κίνδυνο να αυξηθεί ραγδαία ο  αριθμός των κρατούμενων στα κέντρα κράτησης, ακόμα κι αν δικαιούνται ασύλου.

“Η τεράστια πλειοψηφία των εισερχομένων στη χώρα προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται και η Ύπατη Αρμοστεία”, δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, ο οποίος ανέφερε ότι αυτή η στρατηγική της κυβέρνησης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στη χώρα αν οι χώρες του Βίζεγκραντ πουν ότι το ζήτημα είναι μεταναστευτικό και καλέσουν στη συνέχεια την Ελλάδα να το διαχειριστεί μόνη της.

Για νομοσχέδιο που  δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει, καταστρατηγώντας παράλληλα το ενωσιακό δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα μιλάει το Μέρα 25 του Γ. Βαρουφάκη. Την ανάγκη σεβασμού και προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου επισήμανε ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ. Εξοργιστικό, άδικο και απάνθρωπο χαρακτηρίζει το γεγονός της μετατροπής του μεταναστευτικού σε προσφυγικό το ΚΚΕ. Εξορία των προσφύγων σε ακατοίκητα νησιά προτείνει η ακροδεξιά “Ελληνική Λύση”./ibna