Μείωση της φορολογίας ακινήτων προανήγγειλε ο Σταϊκούρας

Μείωση της φορολογίας ακινήτων προανήγγειλε  ο Σταϊκούρας

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε σε τηλεοπτική συνέντευξη του REAL FM την Τετάρτη ότι υπάρχει πιθανότητα περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι ο αμφιλεγόμενος φορολογικός συντελεστής θα μπορούσε να μειωθεί κατά 10% το 2020, εάν υπάρξει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος τον Μάιο του επόμενου έτους, πριν οι φορολογούμενοι υποβάλουν τις αποδόσεις τους.

«Το πρώτο βήμα έγινε με μέση σταθμισμένη μείωση κατά 22% φέτος, με ιδιαίτερη προσοχή στις ομάδες χαμηλού εισοδήματος. Εκκρεμεί κι άλλο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω μείωση κατά 10%, την οποία δε συμπεριλάβαμε επί του παρόντος στον προϋπολογισμό για το 2020», ανέφερε ο υπουργός.

Συνέχισε εξηγώντας ότι το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ήδη σχέδια για την αναθεώρηση του τρόπου με τον οποίο υπολογίζεται η αξία της περιουσίας, με στόχο την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας έως το Μάιο του 2020. Ο τρόπος λειτουργίας των ιδιωτικών εκτιμητών ακινήτων θα τυποποιηθεί και θα βελτιωθεί, ενώ το σύστημα των ζωνών ιδιοκτησίας ανά αξία θα εξομαλυνθεί επίσης.

Σύμφωνα με τον Σταϊκούρα, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να καταστήσει τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας πιο αποτελεσματική και κοινωνικά δίκαιη. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζει ότι πολλά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος έχουν πληρώσει υπερβολικά υψηλή φορολογία για τα ακίνητα τα τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε πρόσφατα στο κοινοβούλιο ότι 7,2 εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι κατέχουν ακίνητα αξίας μέχρι 500.000 ευρώ, αποτελούν το 86% των δικαιούχων της απόφασης της κυβέρνησης για μείωση του ENFIA, όπως είχε υποσχεθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προεκλογική περίοδο των εκλογών του Ιουλίου.

Επιπλέον, περισσότεροι από 470.000 πολίτες της μεσαίας τάξης που κατέχουν ακίνητα αξίας κάτω των 200.000 ευρώ επωφελήθηκαν επίσης από τη μείωση του φόρου.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων είναι ευχαριστημένοι με τις φορολογικές περικοπές και τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μέχρι σήμερα./ibna