Έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία

Έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία

Στον αέρα η συνάντηση TrumpErdogan

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της Άγκυρας στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu να κατηγορεί τις ΗΠΑ πως αντιδρούν στην επιχείρηση Πηγή της Ειρήνης.

«Αυτοί που ματαιώθηκαν τα σχέδια τους, τώρα επιτέθηκαν με νομοσχέδια που έβγαλαν από  τα αραχνιασμένα ράφια. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν πως θα μας εκδικηθούν με αυτόν τον τρόπο. Για μας είναι ανύπαρκτη αυτή η ντροπιαστική απόφαση όσων εμπλέκουν την πολιτική με την ιστορία᾽᾽έγραψε ο ίδιος στο Twitter.

Την ίδια ώρα ο Erdogan σε ερώτηση δημοσιογράφων δήλωσε πως δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα πάει στη συνάντηση με τον Trump στις 13 Νοεμβρίου. «Έχω ερωτηματικά στο μυαλό μου» δήλωσε.

«Αρνούμαστε την απόφαση αυτή. Δεν έχει καμία νομική και ιστορική βάση η απόφαση αυτή η οποία ελήφθη με στόχο εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες» ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Παράλληλα για εξηγήσεις εκλήθη ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Τουρκία μετά την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και την απόφαση του Σώματος να ζητήσει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

«Άνευ αξίας» χαρακτήρισε το ψήφισμα του Κογκρέσου ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan και ανέφερε πως «η κατηγορία της γενοκτονίας είναι η μεγαλύτερη προσβολή του λαού μας. Απευθύνομαι στην αμερικανική κοινή γνώμη και στον υπόλοιπο κόσμο- αυτή η απόφαση είναι άνευ αξίας, δεν την αναγνωρίζουμε».

Ο ίδιος επιτέθηκε με σκληρά λόγια στις ΗΠΑ αφού τόνισε πως «δεν έχει δικαίωμα να μιλάει ή να δίνει μαθήματα η χώρα, η οποία έχει στην ιστορία της  τα ίχνη από γενοκτονίες, εκμετάλλευσης αποικιών  και σκλαβιάς».

Ο Τούρκος Πρόεδρος μίλησε για απόφαση «εκτοπισμού» των Αρμενίων και αρνήθηκε την κατηγορία της Γενοκτονίας.

Το Τουρκικό κοινοβούλιο καταδίκασε την Τετάρτη, το ψήφισμα στην Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, με το οποίο αναγνωρίστηκε η “γενοκτονία των Αρμενίων” καθώς και νομοσχέδιο για την υποστήριξη κυρώσεων στην Τουρκία.

«Η Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση καταδικάζει και απορρίπτει με θλίψη την υιοθέτηση από την αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων κάποιας διατριβής σχετικά με τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων και τη μετατροπή της σε απόφαση παρά την αντίρρηση ορισμένων μελών που έχουν σοφία και συνείδηση», δήλωσε ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου που πέρασε την Τετάρτη.

Το ψήφισμα τέθηκε από τους αναπληρωτές προέδρους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), του Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της αντιπολίτευσης, του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) και του Καλού Κόμματος (IYI).

Ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος του ανέφερε πως αν θεωρηθεί απαραίτητο η Τουρκία μπορεί να επεκτείνει τη ζώνη ασφαλείας εντός της Συρίας. Παράλληλα κατηγόρησε τις χώρες της Ευρώπης πως στηρίζουν την τρομοκρατία.

«Απευθύνομαι στις χώρες που στηρίζουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις και κυρίως στις χώρες της Ευρώπης. Λάθος κάνετε. Το φίδι της τρομοκρατίας που τρέφετε εσείς τώρα, θα έρθει και θα δαγκώσει κι εσάς. Θα καταλάβετε το λάθος σας όταν θα σκάνε βόμβες στους δρόμους σας, θα υπάρχει παντού ο θάνατος από τα όπλα των τρομοκρατών  και οι βάνδαλοι θα καίνε και θα γκρεμίζουν τα πάντα»./ibna