Η Ελλάδα δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο

Η Ελλάδα δανείστηκε με μηδενικό επιτόκιο

Με μηδενικό επιτόκιο δανείστηκε στο εξάμηνο σήμερα το ελληνικό δημόσιο. Πιο συγκεκριμένα, άντλησε το ποσόν των 812,5 εκατ. ευρώ από την δημοπρασία έντοκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας. ταυτόχρονα, το ελληνικό δεκαετές ομόλογο διαπραγματευόταν χθες στο 1,20%.

Όσον αφορά την δημοπρασία των εξάμηνης διάρκειας εντόκων γραμματίων, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0%, από 0,10% κατά την προηγούμενη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,88 φορές έναντι 2,44 φορές.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα, η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο, καθώς στη δημοπρασία 3μηνων εντόκων της 9ης Οκτωβρίου, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,02%.

Εξάλλου, καθοδικά κινήθηκαν χθες και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί κατά 2,5 μονάδες βάσης, στο 1,20% ενώ του 5ετούς, κατά 1,9 μονάδα βάσης, στο 0,43%.

“Οπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατομμυρίων ευρώ. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,000%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.802 εκατ. ευρώ, πού υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,88 φορές.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς, μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως και σήμερα.

Έγκριση επένδυσης 410 εκατ. στην Κρήτη

Υπεγράφη από τους συναρμόδιους Υπουργούς και απεστάλη για έλεγχο στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης της Στρατηγικής Επένδυσης  «Elounda Hills» της εταιρείας «Μirum Hellas» στο Δήμο Αγίου Νικολάου Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης.

H επένδυση, προϋπολογισμού 410 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά στην κατασκευή σε έκταση 675 στρεμμάτων πολυτελούς θέρετρου, το οποίο θα περιλαμβάνει παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία, τουριστικό λιμένα-μαρίνα, αθλητικές εγκαταστάσεις και κέντρα αναζωογόνησης.

Κατά την κατασκευή του θα δημιουργηθούν 600 θέσεις εργασίας, ενώ άλλες 763 θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά την λειτουργία του, σύμφωνα με το υπουργείο./ibna