Τα μηνύματα Τσίπρα από την Ευρωαραβική Σύνοδο

Τα μηνύματα Τσίπρα από την Ευρωαραβική Σύνοδο

Αυστηρά μηνύματα στην Τουρκία αλλά και στην κυβέρνηση έστειλε από το βήμα της 4ης Ευρωαραβικής Συνόδου ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα τόνισε πως η αξιοπιστία της ΕΕ θα κριθεί στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή και στη ΝΑ Μεσόγειο και στην αντιμετώπιση όλων των μεγάλων ανοιχτών προκλήσεων στην περιοχή.

“Το κοινό μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι σαφές: Μαζί απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου”, τόνισε απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες εκπροσώπους Αραβικών κρατών, επιχειρηματίες αλά και στους αξιωματούχους, για πρώτη φορά, Βαλκανικών κρατών.

Υπογράμμισε ότι “πρέπει να βρισκόμαστε μαζί απέναντι σε οποιαδήποτε παραβίαση του διεθνούς δικαίου” τονίζοντας πως το κοινό μήνυμα στην Τουρκία πρέπει να είναι σαφές:  Είτε αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, είτε αφορά παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στο Αιγαίο, είτε αφορά την εισβολή στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε ακόμα ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί η ικανότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί και να αξιοποιήσει “τις κατακτήσεις στην εξωτερική πολιτική”.

“Θα κριθεί από το αν η νέα κυβέρνηση θα επιδείξει το αναγκαίο πολιτικό θάρρος να προστατεύσει το εθνικό κεκτημένο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που με ανεύθυνο λαϊκισμό πολέμησε ως αντιπολίτευση”, ανέφερε στρέφοντας τα πυρά του στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και τα κεκτημένα της προηγούμενης διακυβέρνησης, σημείωσε ότι η ικανότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη να αξιοποιήσει αυτή τη δυναμική στην εξωτερική πολιτική, “θα κριθεί και από την οξυδέρκεια και την ικανότητα της εξωτερικής πολιτικής της σήμερα να αξιοποιήσει αυτές τις στρατηγικές συμμαχίες που έχουμε δημιουργήσει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μεταξύ άλλων και με πολύ σημαντικούς εταίρους του Αραβικού κόσμου”.

Ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας σε τέσσερις κρίσιμους τομείς, στην διπλωματία την οικονομία, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό και στην προώθηση της Ατζέντας 2030 για την βιώσιμη ανάπτυξη, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όλων των σημαντικών οικολογικών προκλήσεων της Μεσογείου.

Τέλος, τόνισε ότι  επιβεβαιώνεται πως το Ευρωαραβικό Φόρουμ έχει γίνει ένας σημαντικός θεσμός “που αναδεικνύει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στο διάλογο και τη συνεργασία”./ibna