Με Παυλόπουλο και Μητσοτάκη συναντήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης

Με Παυλόπουλο και Μητσοτάκη συναντήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης

Με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας είχε ξεχωριστές συναντήσεις ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, στην Αθήνα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης μετέβη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου τον υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που διήρκησε περίπου μία ώρα. Οι δυο άνδρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας σε Μεσόγειο και Αιγαίο, τις προσδοκίες από την τριμερή συνάντηση στο Βερολίνο στις 25 Νοεμβρίου όπου θα συμμετάσχουν ο Γ.Γ του ΟΗΕ, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Mustafa Akinci. Συμφώνησαν να συντονίσουν τις δράσεις τους για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Το ζεύγος Μητσοτάκη παρέθεσε δείπνο το βράδυ της Τρίτης στην οικία του, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και την σύζυγο του.

Μετά το Μαξίμου ο Νίκος Αναστασιάδης μετέβη το Προεδρικό Μέγαρο, όπου τον υποδέχτηκε ο Έλληνας Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος, επεσήμανε στον Κύπριο ομόλογο του, την αμέριστη εμπιστοσύνη όλων στην Ελλάδα, για τους πολιτικώς άψογους και υπεύθυνους χειρισμούς για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθ’ όλη τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, συμπληρώνοντας ότι η συμπαράσταση της Ελλάδας είναι δεδομένη.

Το Κυπριακό δεν είναι διμερές ζήτημα, είναι διεθνές και κυρίως ευρωπαϊκό τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

«Η Κύπρος είναι αναπόσπαστο μέρος της ΕΕ και του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης, επομένως η όποια λύση του Κυπριακού πρέπει να σέβεται, εκτός από το διεθνές, και το ευρωπαϊκό δίκαιο, να πληροί όλες τις προϋποθέσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Και το ευρωπαϊκό κεκτημένο ιδίως, εκτός από το διεθνές δίκαιο, ορίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία μετά την επίλυση του Κυπριακού μόνο ως ομοσπονδιακό κράτος μπορεί να υπάρξει. Συνομοσπονδία δεν νοείται κατά το πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο, διότι δεν υπάρχει δυνατότητα εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου από ένα συνομοσπονδιακό κράτος. Αυτά είναι στοιχειώδη πράγματα τα οποία οφείλει να καταλάβει η Τουρκία», σημείωσε ο Έλληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έχει να κάνει με την Ευρώπη, όχι μόνο με τη διεθνή κοινότητα, αλλά με την Ευρώπη όταν συζητά για το Κυπριακό. Δεν πρόκειται να ανεχθούμε ούτε εμείς ούτε η διεθνής κοινότητα ούτε βεβαίως η ΕΕ τις αυθαιρεσίες της Τουρκίας όταν παραβιάζει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κύπρου, εξέφρασε «την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για την άδολη, τη χωρίς σκοπιμότητες, τη γνήσια στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία από την Ελληνική Δημοκρατία, ιδιαίτερα με σημαντικές αναφορές από εσάς που δείχνουν το εύρος του δικαίου πάνω στο οποίο θα πρέπει να στηρίζεται η λύση του Κυπριακού. Είχα την ευκαιρία προηγουμένως να συναντηθώ και με τον Πρωθυπουργό, προκειμένου να συντονιστούμε έτσι ώστε κατά την επικείμενη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ να είμαστε απόλυτα εναρμονισμένοι αλλά και για να διαδηλώσουμε για μια ακόμα φορά και την απόλυτη αποφασιστικότητα και πολιτική μας βούληση να πάμε με θετική ατζέντα, να πάμε έτσι ώστε να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα δημιουργικό διάλογο».

Σε άλλο σημείο ο Νίκος Αναστασιάδης, ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι προϋποθέσεις, τα προαπαιτούμενα που τίθενται από την πλευρά της Τουρκίας. Για να προσθέσει ότι εμείς δηλώνουμε ετοιμότητα να είμαστε παρόντες στις 25 Νοεμβρίου, με την ελπίδα να γίνει κατορθωτό να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιτρέψουν την επανέναρξη του διαλόγου.

Τον Νίκο Αναστασιάδη στις συναντήσεις του συνόδευαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Κυριάκος Κενεβέζος και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου./ibna