Διαμάχη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis

Διαμάχη στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή για την υπόθεση Novartis

Η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή που θα διερευνήσει τις πολιτικές παρεμβάσεις στο φερόμενο σκάνδαλο Novartis συνεδρίασε την Τρίτη, σε μια τεταμένη και αμφιλεγόμενη συνάντηση.

Τα μέλη της επιτροπής αποφάσισαν κατά πλειοψηφία να αποκλείσουν από την επιτροπή τον πρώην υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τον πρώην εκπρόσωπο της κυβέρνησης Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Οι βουλευτές του SYRIZA αντέδρασαν έντονα στον αποκλεισμό των βουλευτών του και απείχαν από την ψηφοφορία, αρνούμενοι να νομιμοποιήσουν τη διαδικασία.

Την περασμένη εβδομάδα, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υπέβαλαν αίτημα για τον αποκλεισμό των δύο πρώην υπουργών, καθώς φέρεται ότι γνώριζαν λεπτομέρειες σχετικά με την πολιτική παρέμβαση στην υπόθεση Novartis. Η επιτροπή αποφάσισε ότι συντρέχει λόγος να καλέσουν τους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν για την υπόθεση.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε μια γνωμοδότηση του επιστημονικού συμβουλίου του Σώματος το 2010, σύμφωνα με την οποία τα άτομα που καλούνται ως μάρτυρες σε μια υπόθεση που ερευνήθηκε ή οι υπουργοί των οποίων οι πράξεις ή παραλείψεις εμπίπτουν στο πεδίο της έρευνας της επιτροπής πρέπει να αποκλειστούν.

Οι Πολάκης και ο Τζανακόπουλος αμφισβήτησαν απόφαση, επιμένοντας ότι θα παραμείνουν στην επιτροπή ως συνήθως κατά την επόμενη συνεδρίασή της την Πέμπτη, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευση, Γιάννης Ραγκούσης, δήλωσε ότι «η επιτροπή μετατρέπεται σε χούντα».

Ο Πολάκης κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία – με τη συνδρομή της ψήφου του Κινήματος για την Αλλαγή (KINAL) – ότι προσπαθήσει να ελέγξει τη σύνθεση της επιτροπής, προκειμένου να προστατεύσει συγκεκριμένους μάρτυρες και να στρέψει την προσοχή μακριά από το σκάνδαλο της δωροδοκίας.

Οι Τζανακόπουλος και Πολάκης θα πρέπει να αντικατασταθούν από δύο άλλους βουλευτές του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η άνευ προηγουμένου άρνηση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να απομακρυνθεί από την επιτροπή ενδέχεται να βλάψει την ακεραιότητά της.

Επιπλέον, ο πρώην CEO της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής έχει προγραμματιστεί να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής την Πέμπτη. Η ειδική εξεταστική επιτροπή επιδιώκει να αξιολογήσει τους ισχυρισμούς ότι ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος παρενέβη στη δικαστική έρευνα της υπόθεσης Novartis για να εμπλέξει πολιτικούς αντιπάλους./ibna