Τουρκία: Στερείται οποιασδήποτε ιστορικής ή νομικής βάσης το ψήφισμα της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων

Τουρκία: Στερείται οποιασδήποτε ιστορικής ή νομικής βάσης το ψήφισμα της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων

Η Τουρκία απορρίπτει το ψήφισμα που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ για τις αρμενικές αξιώσεις, δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας την Τετάρτη.

«Απορρίπτουμε το ψήφισμα H.R. 296 με τίτλο «Επιβεβαίωση της Αμερικανικής Καταγραφής για τη γενοκτονία των Αρμενίων» που υιοθετήθηκε σήμερα από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ που εκφράζει την αίσθηση του τελευταίου», αναφέρεται σε δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με τα γεγονότα του 1915.

Νωρίτερα, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε ψήφισμα όπου αναγνωρίζεται η Γενοκτονία των Αρμενίων με τους βουλευτές να ψηφίζουν 405-11 υπέρ της αναγνώρισης.

«Το ψήφισμα, το οποίο προφανώς έχει συνταχθεί και εκδοθεί για εγχώρια κατανάλωση, στερείται οποιασδήποτε ιστορικής ή νομικής βάσης», ανέφερε το υπουργείο.

Σημειώνοντας ότι το ψήφισμα δεν είναι νομικά δεσμευτικό και “στερείται πολιτικού νοήματος» το υπουργείο δήλωσε ότι απευθύνεται μόνο στα αρμενικά λόμπι και στις αντιτρομοκρατικές ομάδες.

«Εκείνοι που νιώθουν ηττημένοι επειδή δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης θα είναι πολύ λάθος αν πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να πάρουν εκδίκηση με αυτό τον τρόπο», αναφερόμενο στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

Πρόσθεσε ότι η τουρκική κυβέρνηση και οι πολίτες θεωρούν το ψήφισμα «εντελώς άκυρο».

«Το σημερινό ψήφισμα είναι εναντίον τόσο του αμερικανικού όσο και του διεθνούς δικαίου, δεδομένου ότι αποτελεί ενοχοποίησης εναντίον των αρχών που καθορίζονται στη Σύμβαση του 1948 για την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος της γενοκτονίας», αναφέρεται και σημειώνει την απουσία οποιασδήποτε ετυμηγορίας από αρμόδιο δικαστήριο για τα γεγονότα του 1915 ως έγκλημα της γενοκτονίας.

“Αντίθετα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέδωσε μια απόφαση ορόσημο που καθορίζει ότι τα γεγονότα του 1915 αποτελούν νομικό θέμα για συζήτηση”, σημείωσε.

Το υπουργείο υπογράμμισε επίσης ότι η συζήτηση για τα γεγονότα αφορά την ιστορία, όχι την πολιτική, και υπενθύμισε την πρόταση της Τουρκίας που έγινε το 2005 για τη δημιουργία μιας κοινής ιστορικής επιτροπής, η οποία απορρίφθηκε από την Αρμενική πλευρά.

«Αναμφίβολα, αυτό το ψήφισμα θα επηρεάσει αρνητικά την εικόνα των ΗΠΑ προς την κοινή γνώμη της Τουρκίας, καθώς φέρνει επίσης την αξιοπρέπεια της Αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων σε ανυποληψία», ανέφερε το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας./ibna