Κοινή δήλωση για το Συριακό από τους ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν

Κοινή δήλωση για το Συριακό από τους ΥΠΕΞ Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την ενότητα και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας σε κοινή δήλωση τους την Τρίτη.

Εξέδωσαν τη δήλωση ως κράτη-εγγυητές της διαδικασίας της Αστάνα για την ειρηνική διευθέτηση της συριακής κρίσης πριν από την πρώτη συνεδρίαση της συνταγματικής επιτροπής της Συρίας, η οποία αποτελείται από μέλη της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και της κοινωνίας των πολιτών.

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Geir Pedersen συναντήθηκε νωρίτερα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu, τον Ρώσο ομόλογό του Sergei Lavrov και τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν Mohammad Javad Zarif πριν την εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη.

Εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η έναρξη της συνταγματικής επιτροπής απέδειξε ότι «δεν θα μπορούσε να υπάρξει στρατιωτική λύση στη συριακή διαμάχη».

Είπαν ότι ανέλαβαν τη δέσμευση να προωθήσουν μια βιώσιμη και μόνιμη πολιτική διαδικασία υπό την ηγεσία της Συρίας για τη Συρία και τις διευκολύνσεις των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την απόφαση 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η οποία υποστηρίχθηκε από όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Cavusoglu δήλωσε ότι η Τουρκία πιστεύει τους Ρώσους εταίρους της αναφορικά με την απόσυρση του YPG από την περιοχή της ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία αλλά έχει άλλη άποψη για τους τρομοκράτες.

“Η Ρωσία μας πληροφόρησε ότι έχουν απομείνει ομάδες του PKK / YPG Πρέπει να πιστέψουμε τους Ρώσους εταίρους μας, αλλά δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους τρομοκράτες”, δήλωσε ο Cavusoglu στη συνέντευξη τύπου στη Γενεύη με τους ομολόγους του από τη Ρωσία και τον Ιράν.

Η έναρξη των συνομιλιών για ένα νέο σύνταγμα στη Συρία είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, δήλωσε ο Cavusoglu.

«Αυτή είναι μια τεράστια κοινή νίκη», δήλωσε ο Lavrov, σημειώνοντας ότι υπήρχαν «πολλές δυσκολίες» για να φτάσουμε στην έναρξη της συνταγματικής επιτροπής, γεγονός που επιβεβαιώνει τη «δέσμευση για την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας».

“Δεν υπάρχει στρατιωτική λύση για τη συριακή διαμάχη”, δήλωσε ο Lavrov.

Ο Zarif συμφώνησε ότι η συνταγματική επιτροπή είναι η αρχή μιας “πολύ δύσκολης διαδικασίας”.

«Η Επιτροπή πρέπει να είναι υπό καθεστώς Συρίας και υπό την ηγεσία της και πρέπει να είναι αποδεκτή από τον συριακό λαό και όχι υπό την ηγεσία του εξωτερικού», τόνισε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

“Επιμένουμε στην εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας πρέπει να την ελέγξουν”, δήλωσε ο Zarif./ibna