“Πλούσια” σε φυσικό αέριο η Αδριατική

“Πλούσια” σε φυσικό αέριο η Αδριατική

Περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου έχει εξορύξει κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, από 18 διαφορετικές πλατφόρμες στην Βόρεια Αδριατική, η εταιρεία πετρελαίου και αερίου ΙΝΑ – Industrija nafte, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα, με αφορμή την εικοστή επέτειο συνεχούς παραγωγικής δραστηριότητας της στην περιοχή.

“Αυτά τα νούμερα μας ενθαρρύνουν να κάνουμε περαιτέρω πρόοδο στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Κροατία, κατά κύριο λόγο στην Βόρεια Αδριατική” δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της χώρας, Tomislav Ćorić, σημειώνοντας ότι “επιτυχημένα έργα όπως αυτό μαρτυρούν την σημασία της στρατηγικής και υπεύθυνης διαχείρισης πόρων, σε αρμονία με την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση του μεριδίου της εγχώριας παραγωγής στην κατανάλωση”.

Σκοπός των δραστηριοτήτων έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας είναι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΙΝΑ, Sandor Fasimon, η μεγιστοποίηση του υφιστάμενου εγχώριου δυναμικού, τόσο υπεράκτια όσο και χερσαία.

“Αυτό το ενσωματώσαμε στα αναπτυξιακά μας σχέδια – όπως υπογράμμισε- γιατί σε 15 χρόνια από σήμερα θέλουμε να είμαστε περήφανοι για την εταιρεία μας και να παραμένουμε αξιόπιστος εταίρος για την κροατική οικονομία”.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων της Κροατίας, Marijan Krpan, τόνισε από την πλευρά του ότι η εν λόγω δραστηριότητα στην Βόρεια Αδριατική ήταν μια πολύ απαιτητική προσπάθεια από άποψη τεχνολογικών απαιτήσεων, αλλά και συνολικά ως concept, χάρη όμως σε αυτή η Κροατία περιήλθε στην ομάδα των χωρών με τεχνογνωσία πάνω στην υπεράκτια παραγωγή υδρογονανθράκων.

Σημειώνεται ότι η ΙΝΑ ξεκίνησε την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Βόρεια Αδριατική το 1999.

Σήμερα περίπου 1,1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου εξορύσσονται καθημερινά και 400 εκατομμύρια ετησίως, καλύπτοντας το 15%-20% της εγχώριας κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι κύριοι μέτοχοι στην εταιρεία είναι η Κροατία και η ουγγρική εταιρεία MOL Group./ibna