Η τριμερής προεδρία της Β-Ε στις Βρυξέλλες

Η τριμερής προεδρία της Β-Ε στις Βρυξέλλες

Τα τρία μέλη της Προεδρίας της Β-Ε, Milorad Dodik, Šefik Džaferović και Željko Komšić, βρίσκονται στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθούν χωριστά ή από κοινού με τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, Johannes Hahn, Jean-Claude Juncker και φυσικά την Federica Mogherini, κατά το αποχαιρετιστήριο δείπνο για τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Dodik είχε ήδη αναγγείλει τις συναντήσεις του με τον Χαν Hahn τον Juncker, αλλά όπως προέκυψε και τα άλλα δύο μέλη θα είναι μαζί του. Στην πραγματικότητα, ο Dodik κάνει αυτό που έκανε όλο τον χρόνο στην Προεδρία: προσπαθώντας να την εκπροσωπήσει ως το μοναδικό πρόσωπο που συναντά τους υψηλότερους αξιωματούχους του κόσμου. Δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει αυτό. Συνήθως, ανακοινώνει ότι θα συναντήσει κάποιον και αργότερα το κοινό διαπιστώνει ότι ο Džaferović και ο Komšić συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η παρουσία του Dodik στο δείπνο των Βρυξελλών και σε όλες τις συναντήσεις υπονομεύθηκε από τη δήλωσή του ότι αυτό είναι απλώς μια «εκδήλωση ευγένειας».

«Το γεγονός ότι πρόκειται για μια ομάδα πολιτικών, η οποία δεν θα συμμετάσχει σε μελλοντική διακυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει σημασία. Αλλά από κάποια ευγένεια, φυσικά, επειδή μια πρόσκληση αυτής της τάξης δεν είναι δυνατόν να αγνοηθεί, αυτή θα είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε μάλλον για τις προοπτικές από την άποψή τους. Προσπαθούν και είναι σωστές για να ανοίξουν ευκαιρίες για τη Β-Ε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Dodik.

Η δεύτερη διαμάχη που ακολουθεί την παρουσία της Προεδρίας της Β-Ε στο δείπνο της Mogherini είναι το γεγονός ότι ο Željko Komšić θα είναι εκεί. Όπως θεωρεί η κροατική πλειοψηφία στη Β-Ε, εκλέγεται με τις ψήφους των Βοσνίων, αλλά ως κροατικός εκπρόσωπος στην Προεδρία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι αρχηγοί των Κροατικών κομμάτων στη Β-Ε αναρωτιούνται ποιος εκπροσωπεί τους Κροάτες στις Βρυξέλλες.

«Δεν είναι ο Komšić που εκλέγεται να εκπροσωπεί τους Κροάτες στη Β-Ε», είναι τα περισσότερα από τα σχόλια.

Οι αναλυτές δεν εκπλήσσονται με την εκλογή του, καθώς ο εκλογικός νόμος επέτρεψε την κατάσταση αυτή, αλλά εκπλήσσεται από την έλλειψη αντίδρασης της ΕΕ. Όπως ανέφεραν, η ΕΕ υποστήριζε πάντα την Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον και τη συνταγματικότητα των τριών εθνών (Κροάτες, Βόσνιοι και Σέρβοι). Η ΕΕ πρέπει, όπως είπε, να ρωτήσει ποιος εκπροσωπεί τους Κροάτες σε αυτή τη σύνθεση της Προεδρίας της Β-Ε.

Ο Džaferović ταξίδεψε με την πικρή αίσθηση ότι το κόμμα του, το Κόμμα της Δημοκρατικής Δράσης (SDA), αποκλείστηκε από τις συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών της Σλοβακίας, Miroslav Lajčak. Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ξαφνικά ότι ο Lajčak συναντήθηκε με τον Dodik και τον ηγέτη του Κροατικού Δημοκρατικού Κόμματος της Β-Ε (ΒΖΒ) Dragan Čović για να συζητήσουν την κατάσταση στη Β-Ε και πιθανές λύσεις για το σημείο στο οποίο το κράτος είναι κολλημένο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει συμφωνία για τη νέα σύνθεση του Συμβουλίου Υπουργών και την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Έχοντας κατά νου ότι αυτή είναι η κατάσταση στις σχέσεις μεταξύ των μελών της Προεδρίας της Β-Ε, οι πολίτες θα θεωρηθούν τυχεροί εάν οι ανώτατοι εκπρόσωποί τους δεν προκαλέσουν κάποιο περιστατικό στο δείπνο. /Ibna