Το μήνυμα Pendarovski για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Το μήνυμα Pendarovski για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Την αποψη ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική λύση από την ενσωμάτωση στην ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία και επομένως όλες οι άλλες επιλογές για στρατηγικές ή ειδικές μορφές εταιρικής σχέσης είναι αδύνατες και απαράδεκτες, εξέφρασε ο πρόεδρος της χώρας Stevo Pendarovski σε συνέντευξη στο Al Jazeera Balkans.

«Υπάρχουν τόσες πολλές εναλλακτικές λύσεις, όσες θέλετε, αλλά τίποτα δεν είναι πιο βιώσιμο και πιο αποτελεσματικό για εμάς από αυτή τη γεωγραφική θέση στα Βαλκάνια με τέτοια ετερογενή πληθυσμιακή δομή», δήλωσε ο Pendarovski, επισημαίνοντας ότι ολόκληρη η περιοχώ των δυτικών Βαλκανίων δεν είναι γειτονική με την ΕΕ, αλλά είναι μέρος της Ένωσης, μια περιοχή η οποία μια μέρα θα αποτελέσει μέρος της θεσμικής Ευρώπης. «Η ιδέα των ειδικών μορφών εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι επίσης απαράδεκτη», πρόσθεσε.

«Χρειαζόμαστε την Ευρώπη για τις αξίες της, όχι μόνο για την αγορά. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι οι αρχές με τις οποίες οργανώνονται οι επιτυχημένες κοινωνίες, ώστε να μπορέσουμε να τις υιοθετήσουμε ως δικές μας και να ευημερήσουμε. Δεν μπορούμε να ευημερήσουμε με εναλλακτικές μορφές ενοποίησης», επεσήμανε ο Pendarovski.

Σύμφωνα με τον Pendarovski, εκτός από τη Γαλλία και μία ή δύο άλλες χώρες, καμία άλλη χώρα δεν ανέφερε τέτοιες επιλογές, ενώ ο ίδιος ανέφερε ότι η ΕΕ πρέπει να υιοθετήσει μια πιο στρατηγικά προσανατολισμένη θέση προς την περιοχή.

«Τα πράγματα στα Δυτικά Βαλκάνια δεν έχουν ολοκληρωθεί. Η λεγόμενη ειρήνη της περιοχής δεν έχει ολοκληρωθεί. Το θέμα του Κοσσυφοπεδίου δεν έχει ακόμη επιλυθεί, δεν γνωρίζουμε πότε θα επιλυθεί », σημείωσε. «Ωστόσο, γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να επιλυθεί ένα τέτοιο πρόβλημα, το βάρος που συνεπάγεται και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη και ίσως να θέσει επιλογές στο τραπέζι που δεν θα είναι καλές για το μέλλον της περιοχής».

«Η θέση μας επί του θέματος» συνέχισε ο Pendarovski, «είναι ότι δεν μπορείτε να επιλύσετε ένα μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή και στη συνέχεια να δημιουργήσετε δύο ή τρία νέα προβλήματα. Η ΕΕ πρέπει να είναι λίγο πιο στρατηγικά προσανατολισμένη προς τα Δυτικά Βαλκάνια και να μην αναφέρει εναλλακτική εταιρική σχέση σε μια εποχή όπου σημαντικά ζητήματα στην περιοχή εξακολουθούν να μην έχουν επιλυθεί και όταν η πιθανή τους επίλυση μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση το μέλλον ολόκληρης της περιοχής που δυστυχώς, είναι ταραχώδης εδώ και δεκαετίες, ακόμη και αιώνες».

Ερωτηθείς εάν οι πολίτες αισθάνονται εξαπατημένοι αφού οι ηγέτες της ΕΕ αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ειδικά στο πλαίσιο της Συμφωνίας Πρεσπών και της αλλαγής ονόματος που θα άνοιγε τις πόρτες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι ήταν το κυρίαρχο συναίσθημα στη Βόρεια Μακεδονία.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο Pendarovski, η Συμφωνία των Πρεσπών και η αλλαγή ονόματος δεν είναι μάταια – μια μακροχρόνια διαμάχη με την Ελλάδα έχει επιλυθεί και σύντομα θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ.

«Για μια μικρή χώρα όπως η δική μας, από όλες τις παραμέτρους, είναι πολύ σημαντικό να γίνουμε σύντομα μέλος της Συμμαχίας. Και τότε, είναι πολύ πιθανό να πάμε στην οικονομική ανάπτυξη πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα. Χρειαζόμαστε την ΕΕ για αυτό. Ωστόσο, η Συμφωνία Πρεσπών έχει διαδραματίσει τεράστιο ρόλο, έναν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Θα ήταν ιδανικό εάν συμπληρώσαμε και το δεύτερο μέρος του στόχου μας – το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ – με τη συμφωνία Πρεσπών», δήλωσε ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. /ibna