Κοσσυφοπέδιο: Κοντά σε συμφωνία για τη συγχώνευση των οικονομικών προγραμμάτων Vetevendosje και LDK

Κοσσυφοπέδιο: Κοντά σε συμφωνία για τη συγχώνευση των οικονομικών προγραμμάτων Vetevendosje και LDK

Οι ομάδες εργασίας του Vetevendosje και της Δημοκρατικής Συμμαχίας του Κοσσυφοπεδίου (LDK) συναντήθηκαν τη Δευτέρα για να εναρμονίσουν τα προγράμματα των δύο κομμάτων, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν το νέο κυβερνητικό συνασπισμό του Κοσσυφοπεδίου, μετά τη νίκη στις πρόωρες εκλογές της 6ης Οκτωβρίου.

Μετά από μια συνάντηση τριών ωρών, ο εκπρόσωπος του Vetevendosje, Glauk Konjufca, δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι συμφώνησαν μέχρι το 90% για τη συγχώνευση του οικονομικού προγράμματος στη μελλοντική διοίκηση.

«Συζητήσαμε την οικονομία. Έχουμε θέσει πάνω από 40 θέματα και συμφωνήσαμε στο 90%. Το υπόλοιπο 10% θα συμφωνηθεί στις επερχόμενες συναντήσεις », δήλωσε ο Konjufca. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ομάδες εργασίας του Vetevendosje και του LDK θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του LVV Albin Kurti ενημέρωσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ Philip Kosnett, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ρυθμό των συναντήσεων με τη Δημοκρατική Συμμαχία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι σύντομα θα δημιουργηθεί νέα κυβέρνηση.

«Η προτεραιότητα θα είναι το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της υψηλής διαφθοράς των θεσμικών οργάνων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την κοινωνικοοικονομική πρόοδο».

Πριν από τη συνάντησή του με τον Albin Kurti, ο Αμερικανός πρέσβης συναντήθηκε με τους δύο αντιπροέδρους του LDK, τον Lutfi Haziri και τον Vjosa Osmani./IBNA