Στην Kucova η πρώτη Αεροπορική Βάση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια

Στην Kucova η πρώτη Αεροπορική Βάση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια

Στις αρχές του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή της πρώτης στρατιωτικής αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η βάση θα κατασκευαστεί στην Kucova της Αλβανίας με κονδύλια του ΝΑΤΟ, ενώ η αποκατάσταση του χώρου, που στεγάζει τώρα σκουριασμένα σοβιετικά αεροσκάφη, θα κάνει την Αλβανία το «μάτι» της Συμμαχίας στην περιοχή.

Το ΝΑΤΟ θα επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση του έργου εκσυγχρονισμού της αεροπορικής βάσης Kucova.

Η Αεροπορική Βάση Kucova βρίσκεται περίπου 70 χλμ. νότια των Τιράνων και κατασκευάστηκε για τη φιλοξενία των αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλβανίας.

Το έργο, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου έτους, περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό της βάσης έτσι ώστε να χρησιμεύσει ως βάση στήριξης της Βόρειας Ατλαντικής Συμμαχίας, παρέχοντας αεροπορικές μεταφορές, υλικοτεχνική υποστήριξη, υποστήριξη αστυνόμευσης και εκπαίδευσης.

Η Kucova θα χρησιμεύσει επίσης ως εθνική βάση για την αλβανική Πολεμική Αεροπορία και αυτή η στρατηγική επένδυση του ΝΑΤΟ στην Αλβανία θα φέρει ένα νέο πρότυπο για τις Ένοπλες Δυνάμεις. της χλωρας

Σύμφωνα με τον Πρεσβευτή του ΝΑΤΟ Piers Cazalet «το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να επενδύσει 51 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της αεροπορικής βάσης Kucova στην Αλβανία. Τα χρήματα θα προχωρήσουν στην αναβάθμιση της υποδομής στη βάση, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών καυσίμων».

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του Προγράμματος Επενδύσεων Ασφαλείας του ΝΑΤΟ, το οποίο καλύπτει μεγάλα κατασκευαστικά έργα σε συμμαχικές χώρες με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας στο χώρο της Συμμαχίας».

Οι Αλβανοί ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προσδοκίες, θα πρέπει να χαιρετίσουν αυτή τη σημαντική εξέλιξη για τη χώρα και τους πολίτες της./Ibna