Τι συμβαίνει με τη διευθέτηση των ιστορικών διαφορών μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας;

Τι συμβαίνει με τη διευθέτηση των ιστορικών διαφορών μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας;

Η αδυναμία καθορισμού ημερομηνίας για την έναρξη των συνομιλιών σχετικά με την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, καθώς και η πρόσφατη στάση της βουλγαρικής πλευράς στον ηθοποιό Goce Delchev θέτει σε αμφισβήτηση το μέλλον της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Βουλγαρίας.

Ο Goce Delchev, που θεωρείται εθνικός ήρωας στη Βουλγαρία, καθώς και στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, όπου λέγεται ότι είναι ένας από τους ιδρυτές του «εθνικού Μακεδονικού κινήματος», έθεσε υπό αμφισβήτηση τις εργασίες της επιτροπής. Εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες συζητούν για το ποιον ανήκει αυτό το ιστορικό πρόσωπο σε μια προσπάθεια επίλυσης όλων των διαφορών που έχουν να κάνουν με την Ιστορία. Ωστόσο, οι συζητήσεις έχουν πολιτικοποιηθεί.

Ο Petar Todorov, μέλος της επιτροπής, αναφέρει ότι οι συνομιλίες με τη βουλγαρική πλευρά καθίστανται ακόμη πιο δύσκολες λόγω πολιτικής παρέμβασης. «Στη Βουλγαρία γίνονται συχνά δηλώσεις πολιτικών που καθορίζουν, με την πλήρη έννοια της λέξης, την πορεία της εργασίας της επιτροπής και ποια αποτελέσματα θα έπρεπε να αποφέρει. Σε μικρότερο βαθμό, αυτό συμβαίνει και στη Βόρεια Μακεδονία», δήλωσε ο Todorov.

Οι πολιτικοί αναλυτές φοβούνται ότι η αποτυχία ορισμού ημερομηνίας θα επιβραδύνει με κάποιο τρόπο τη δυναμική της επίλυσης των διαφορών στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και της Βουλγαρίας.

Οι διαφορές αναφορικά με την Ιστορία και τη Γλώσσα αποτελούσαν αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες, αλλά την 1η Αυγούστου 2017, οι Πρωθυπουργοί Zoran Zaev και Boyko Borissov υπέγραψαν τη Συμφωνία Φιλίας και Γειτονίας για να ανοίξουν το δρόμο για συνεργασία. Η συμφωνία χαρακτηρίστηκε ιστορική, αν και επικρίθηκε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους εθνικιστικούς κύκλους στα Σκόπια και τη Σόφια./ibna