Αναστασιάδης: «Δεν έχουμε ανάγκη από εγγυητές και κηδεμόνες»

Αναστασιάδης: «Δεν έχουμε ανάγκη από εγγυητές και κηδεμόνες»

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στην παρέμβαση του στη 4η Ευρω-Αραβική Σύνοδο που πραγματοποιείται στην Αθήνα, επεσήμανε ότι η Κύπρος είναι ένα σύγχρονο κράτος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, δεν έχει ανάγκη από εγγυητές ή κηδεμόνες.

Ο Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα της Συνόδου, εξέφρασε την πεποίθηση του για την ενίσχυση των δεσμών, την εμβάθυνσης της επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης και του Αραβικού Κόσμου, για την ενδυνάμωση του μεταξύ τους διαλόγου.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Κύπρου αναφέρθηκε στην ανάγκη συλλογικής δράσης για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η περιοχή και οι οποίες δεν περιορίζονται σε εθνικά σύνορα.

Οι προκλήσεις, όπως η τρομοκρατία, ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, η καταπάτηση ανθρώπινων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών, παραβιάσεις της εδαφικής ακεραιότητας κρατών, με την πλέον πρόσφατη στη Συρία λόγω της τουρκικής εισβολής, εμφύλιοι πόλεμοι και εθνικές διενέξεις, σε συνδυασμό με επιδιώξεις και στοχεύσεις μεμονωμένων  κρατών, συντείνουν στην παρατεταμένη αστάθεια και την ανθρωπιστική κρίση του βίαιου εκτοπισμού εκατομμυρίων ανθρώπων.

«Παρά τις όποιες διαφορές ή διαφωνίες, απαιτούνται αποφασιστικά βήματα προκειμένου ριζικά και με χειροπιαστά αποτελέσματα να ληφθούν αποφάσεις και μέτρα από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης» που θα στοχεύουν:

(i)Στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών που οδήγησαν στην ανεξέλεγκτη επιδείνωση των κρίσεων στην περιοχή μας. Πρόγραμμα 40 και πλέον δις ευρώ από πλευράς ΕΕ έχει αποφασιστεί πως πρέπει να επενδυθεί στις χώρες της Βορείου Αφρικής προκειμένου να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που να συγκρατήσουν τον γηγενή πληθυσμό, να δημιουργήσουν θέσεις δουλειάς ώστε να αποφεύγεται η τάση φυγής, πέραν των προσφύγων λόγω των πολεμικών συρράξεων.

(ii)Στη δημιουργία και ενίσχυση προγραμμάτων τα οποία θα δημιουργούν συνθήκες αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης,

(iii)Στην ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, μέσω μιας ολιστικής και συλλογικής προσέγγισης, στη βάση της αρχής της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής ευθυνών από όλους, και

(iv)Στην οριστική αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, περιλαμβανομένου και της αντιμετώπισης και των όσων την υποθάλπουν.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε, παράλληλα, ότι η κυπριακή κυβέρνηση ουδέποτε παραγνώρισε ή αρνήθηκε τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και για αυτό έχουν ήδη κατατεθεί σχετικές προτάσεις μέχρι τη λύση του Κυπριακού.

«Μία επίλυση με μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα δικοινοτικό, διζωνικό κράτος που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο κοινοτήτων, χωρίς εξαρτήσεις από τρίτες χώρες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε ανάγκη από εγγυητές και κηδεμόνες. Μπορούμε να ζήσουμε ειρηνικά μεταξύ μας και να συνδημιουργήσουμε για την κοινή προοπτική».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, παράλληλα, ότι η διαχρονική θέση τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας είναι πως μόνο μέσω της ανάληψης συλλογικών δράσεων και καινοτόμων συνεργειών είναι δυνατόν να προωθηθεί η ειρήνη, η σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη, προς όφελος της ευημερίας των λαών.

«Στο πλαίσιο αυτό, προχωρήσαμε σε διμερείς και τριμερείς συνεργασίες και διάλογο και συνεργασίες με χώρες της περιοχής, με θετική ατζέντα σε διάφορα θέματα κοινού ενδιαφέροντος», τόνισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και υπογράμμισε ότι οι τριμερείς αυτοί μηχανισμοί αποτελούν απτό παράδειγμα των όσων μπορούν να ωφελήσουν και που απορρέουν από ένα ευρύτερο περιφερειακό διάλογο, μεταξύ άλλων, μέσω του στενού συντονισμού ενεργειών και δράσεων σε διεθνή φόρα, καθώς και μέσω των προσπαθειών για την περαιτέρω εμβάθυνση της σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αραβικού κόσμου.

«Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της όποιας τρίτης χώρας. Το αντίθετο, η συμμετοχή της όποιας τρίτης χώρας είναι καλοδεχούμενη, νοουμένου, βεβαίως, πως υιοθετεί τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας», υπογράμμισε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει απρόσκοπτα τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς και να αξιοποιήσει τα αποθέματα του φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκαν, ως πηγή περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, ανάπτυξης και ευημερίας, σημείωσε επίσης ο Νίκος Αναστασιάδης./ibna