Στις Βρυξέλλες ο Vucic – Συναντήσεις με Juncker-Mogherini

Στις Βρυξέλλες ο Vucic – Συναντήσεις με Juncker-Mogherini

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vucic θα συναντηθεί την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker στις Βρυξέλλες ενώ θα παραβρεθεί σε δείπνο εργασίας που διοργανώνει η Ύπατη Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Federica Mogherini με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Η συνέχιση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητήσει ο Vucic στις συζητήσεις του στις Βρυξέλλες,

Η συνάντηση μεταξύ Vucic και Junker θα αρχίσει στις 16:30 (τοπική ώρα) στο κεντρικό κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και αναμένεται να συζητηθούν η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Σερβίας, η κατάσταση στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων καθώς και η προοπτική της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ.

Το 2017, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ήταν ο πρώτος που παρουσίασε ένα πλαίσιο εργασίας για τη Στρατηγική της επιτυχούς ένταξης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με προοπτική ένταξης το 2025 και την πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ που  μπλοκάρεται σήμερα από την επιμονή της Γαλλίας για τη μεταρρύθμιση της Ένωσης.

Μετά τη συνάντησή του με τον Junker, ο Πρόεδρος Vucic θα παραστεί σε δείπνο εργασίας που φιλοξενείται, ως αποχαιρετιστήριο, από την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ Mogherini με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Milo Đukanović, ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Hashim Thaciι, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο Edi Rama και ο Zoran Zaev, επιβεβαίωσαν το δείπνο.

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα εκπροσωπηθεί και από τα τρία μέλη της Προεδρίας στο δείπνο στις Βρυξέλλες – τους Željko Komšić, Milorad Dodik και Šefik Džaferović. Πρόκειται για την παραδοσιακή σύνθεση την οποία η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Federica Mogherini να συναντά τους ηγέτες της περιοχής από το 2107.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η Mogherini, με τους ηγέτες από τα Δυτικά Βαλκάνια, θα συζητήσει την κατάσταση στην περιοχή και τις κοινές προκλήσεις ενώ θα συνοψίσει τι έχει γίνει κατά τη διάρκεια της πενταετούς θητείας της./ibna