Στη Ρώμη ο Zaev για συνάντηση με τον Conte και στις Βρυξέλλες για δείπνο εργασίας με τη Mogherini

Στη Ρώμη ο Zaev για συνάντηση με τον Conte και στις Βρυξέλλες για δείπνο εργασίας με τη Mogherini

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ θα βρίσκεται την Τρίτη στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό πρωθυπουργό Giuseppe Conte και μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου θα παρευρεθεί στο αποχαιρετιστήριο δείπνο της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Federica Mogherini, με τους ηγέτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

Ο Zoran Zaev θα ταξιδέψει στη Ρώμη μετά από πρόσκληση του Conte, ο οποίος, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες και η οποία αναβάλλει την απόφαση για τον καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει να ανοίξει ξανά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ τον Νοέμβριο.

Ο Zaev επιβεβαίωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη την περασμένη εβδομάδα ότι ο κ. Conte θα ζητήσει το ζήτημα της διεύρυνσης να αποτελέσει το θέμα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ), που έχει προγραμματιστεί για τις 19 Νοεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Giuseppe Conte, μετά την απόφαση στη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες που δεν αποφάσισαν να αρχίσουν συνομιλίες με τα Σκόπια και τα Τίρανα, το αξιολόγησε ως ιστορικό λάθος. Ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να διορθώσει το λάθος και να συζητήσει εκ νέου την ημερομηνία διαπραγμάτευσης με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία ήδη τον Νοέμβριο./ibna