Εσωκομματικά μηνύματα Καραμανλή

Εσωκομματικά μηνύματα Καραμανλή

Εσωκομματικά μηνύματα προς πολλές πλευρές έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με την ομιλία του στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, που μάλιστα βράβευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με το Χρυσό Μετάλλιο.

Η αναφορά του Κώστα Καραμανλή έστω και σύντομη για τον Προκόπη Παυλόπουλο ήταν σαφές εσωκομματικό μήνυμα προς την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά. Και μόνο η βράβευση από το ίδρυμα που έχει ιδιαίτερη σχέση με την οικογένεια του ιδρυτή της ΝΔ, έχει συμβολική σημασία. Ο πρώην πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα, συνεχάρη τον κ. Παυλόπουλο και σημείωσε: «Η βράβευση σας ανταποκρίνεται στην αναγνώριση της πολύπλευρης προσφοράς σας στον τόπο, ειδικά σε εθνικά κρίσιμες περιστάσεις». Ο κ. Καραμανλής εννοούσε την στάση που κράτησε ο Προκόπης Παυλόπουλος τον Ιούνιο του 2015, οπότε χωρίς να συγκρουστεί με την τότε κυβέρνηση ή να παραιτηθεί κινήθηκε για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Αλλά και στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε στο Μακεδονικό υποβάλλοντας διακριτικά στην κυβέρνηση να απαιτήσει διασφάλιση των συμφωνηθέντων με αναθεώρηση του Συντάγματος της Βόρειας Μακεδονίας. Και στις δύο περιπτώσεις η πλευρά Σαμαρά πίεζε στην κατεύθυνση της σύγκρουσης του Προκόπη Παυλόπουλου με την κυβέρνηση ή της παραίτησής του ώστε στην πρώτη περίπτωση να αποτραπεί το δημοψήφισμα και στην δεύτερη να μην προχωρήσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που τώρα ο Αντώνης Σαμαράς έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο για δεύτερη θητεία, εάν είναι η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τον συμβολισμό της βράβευσης της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και την σύντομη αναφορά δεν υπάρχει αμφιβολία για την θέση του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θεωρεί ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος κινήθηκε με τον θεσμικά επιβεβλημένο τρόπο.

Ελληνοτουρκικά – Βόρεια Μακεδονία

Ως έμμεση αλλά σαφής κριτική προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη μπορούν να εκληφθούν οι αναφορές αλλά και το πνεύμα της ομιλίας του Κώστα Καραμανλή τόσο για την Συμφωνία των Πρεσπών όσο και κυρίως για τα ελληνοτουρκικά. Ο κ. Καραμανλής μίλησε για απροκάλυπτη κλιμάκωση της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο. Κλιμάκωση που είναι σχεδιασμένη και συστηματική. Γνωρίζουμε πια που αποσκοπούν οι στρατηγικές κινήσεις της ‘Αγκυρας…Ας μην γελιόμαστε, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των εθνικών συμφερόντων μας θα βασιστεί στις δικές μας δυνάμεις. Στην εμπέδωση αρραγούς εθνικού μετώπου και στη διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ενόπλων μας δυνάμεων… Πρέπει ταυτόχρονα να εργαζόμαστε αδιάλειπτα για την ανάδειξη του προβλήματος ως Ευρω-τουρκικού, και όχι αμιγώς ελληνο-τουρκικού…Απέρριψε προτάσεις από συμμάχους να λογικευτούμε και να τα βρούμε με την Τουρκία.  “Χρέος δικό μας είναι να υπερασπιζόμαστε τα δίκαια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Στη Θράκη, στο Αιγαίο, στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του Ελληνισμού”.

Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επισκέψεις του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στη Νέα Υόρκη ή στις δημόσιες τοποθετήσεις του δεν έχει θέσει καν ζήτημα το ζήτημα την κλιμάκωσης των τουρκικών ενεργειών -ωσάν να μην υπάρχει θέμα. Ζήτησε από την κυπριακή ηγεσία κατευναστική πολιτική ενώ στο συμβολικό επίπεδο απέφυγε ακόμη και να στείλει αεροσκάφη στους εθνικούς εορτασμούς της Κύπρου για να μην δυσαρεστηθεί ο Ερντογάν. Όχι μόνο δεν ενισχύει την αμυντική ικανότητα, αποφεύγει ακόμη και να βγάλει στον στόλο από τον Πόρο, και επαφίεται στην προσωπική του σχέση με τον Erdogan και στην οικονομική διπλωματία. Είναι σαφές ότι ο Κώστας Καραμανλής, (όπως άλλωστε και ο Αντώνης Σαμαράς, εάν αποφασίσει να μιλήσει), κινείται σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.

Αλλά και στο μεταναστευτικό ο Κώστας Καραμανλής είπε ότι  η Τουρκία οφείλει να τιμήσει τη Συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ οι όποιες κωλυσιεργίες, υπεκφυγές και προσπάθειες περαιτέρω εκμετάλλευσης της κατάστασης εκ μέρους της θα πρέπει να αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς την κατεύθυνση του επανακαθορισμού της στάσης της απέναντι στην Τουρκία. Μέχρι στιγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης απλώς συμφωνεί να δοθούν κι άλλα χρήματα στην Άγκυρα.

Συμφωνία των Πρεσπών

Σε ότι αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, παρότι μιλούσε στην εκδήλωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών ήταν προσεκτικός. Υποστήριξε ότι “το κεκτημένο που πετύχαμε στο Βουκουρέστι, τον Απρίλιο του 2008, με πολύ κόπο και κόστος, δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε και οι εξελίξεις κατέδειξαν τις μεγάλες αδυναμίες αυτής της Συμφωνίας”. Δεν μίλησε πάντως για κακή, ή απαράδεκτη Συμφωνία, ή ξεπούλημα της εθνότητας, της γλώσσας κλπ./ibna