Τα Σκόπια απορρίπτουν την ιδέα της “Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης”, ζητάνε ένταξη στην ΕΕ

Τα Σκόπια απορρίπτουν την ιδέα της “Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης”, ζητάνε ένταξη στην ΕΕ

Η ιδέα των Βρυξελλών να προσφέρουν τη Βόρεια Μακεδονία και άλλες βαλκανικές χώρες η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής οικονομικής ζώνης, αντί της ένταξης στην ΕΕ δεν έχει ληφθεί καλά από την κοινή γνώμη στη χώρα.

Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev τόνισε ότι δεν θα δεχτεί άλλη εναλλακτική λύση από την πλήρη ένταξη στην ΕΕ.

«Η χώρα μας ανήκει στην ΕΕ και δεν θα αποδεχθούμε άλλες προσφορές. Όλος ο κόσμος μας μιλάει για το τι κάναμε. Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας και αξίζουμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Θέλουμε αυτό που μας αξίζει και τίποτα άλλο. Δεν δεχόμαστε άλλες εναλλακτικές λύσεις, πακέτα, εταιρικές σχέσεις, οικονομικά έργα. Ζητάμε την πλήρη ένταξη στην ΕΕ”, δήλωσε ο Zaev.

Ο πρόεδρος Stevo Pendarovski τόνισε με τη σειρά του ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για την πλήρη ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Ο καθηγητής οικονομικών υποθέσεων Abdulmenaf Bexheti λέει ότι η Βόρεια Μακεδονία δεν χρειάζεται νέες οικονομικές ζώνες επειδή έχει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω διαφόρων συμφωνιών. Αυτό που χρειάζεται είναι μια ημερομηνία για να αρχίσουν συνομιλίες με την ΕΕ. “Η προσφορά τους δεν έχει σημασία επειδή έχουμε ήδη οικονομική πρόσβαση στα Δυτικά Βαλκάνια, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με τη συμφωνία CEFTA, η οποία περιλαμβάνει όλα τα οφέλη που έχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ όσον αφορά το εμπόριο αγαθών”, τόνισε ο Bexheti. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοια έργα είναι αποκλειστικά και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία δεν έλαβαν ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών κατά την τελευταία σύνοδο κορυφής της ΕΕ, μετά το βέτο της Γαλλίας, η οποία ζήτησε την αναθεώρηση της διαδικασίας διεύρυνσης./IΒΝΑ