Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα

Με μεγαλοπρέπεια τιμήθηκε η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στην Ελλάδα

Με τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, εορτάστηκε η 79η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Ελλάδα.

Η Επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940, ή αλλιώς η επέτειος του ΟΧΙ μνημονεύει την άρνηση της Ελλάδας στις ιταλικές αξιώσεις για παράδοση της Ελλάδας στην φασιστική Ιταλία και τον Άξονα. Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940, ο Πρέσβης της Ιταλίας στην Αθήνα παρέδωσε τελεσίγραφο στον Έλληνα Δικτάτορα που  έφερε τον τίτλο του Πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά ζητώντας του να αφήσει τα ιταλικά στρατεύματα να εισέλθουν στην Ελλάδα. Η άρνηση του Ιωάννη Μεταξά, ήταν η είσοδος της Ελλάδας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και η έναρξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε να εορτάζεται στην Ελλάδα το 1944 και την Κύπρο κάθε χρόνο ως επίσημη εθνική εορτή και αργία. Επίσης, σε πολλές χώρες του κόσμου, ελληνικές κοινότητες γιορτάζουν την Επέτειο του «ΌΧΙ».

Μηνύματα της Πολιτειακής και Πολιτικής Ηγεσίας της Ελλάδας για την 28η Οκτωβρίου

«Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, το «ΟΧΙ» των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στην σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Η 28η Οκτωβρίου, είπε ο κ. Μητσοτάκης, δεν είναι άλλη μία ευκαιρία να τιμήσουμε το ένδοξο παρελθόν μας, είναι μία ευκαιρία να αποδείξουμε το πώς αντιλαμβανόμαστε σήμερα την ενότητα του Ελληνισμού. Για τον συμβολισμό της 28η Οκτωβρίου, είπε ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ενότητα του έθνους και το όραμα, για μία καλύτερη Ελλάδα αλλά και το πώς θα πετύχουμε τους στόχους μας:

«Η μνήμη γίνεται απόφαση να αντιπαλέψουμε και σήμερα, με όλες μας τις δυνάμεις, τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Τη σημασία της εθνικής ομοψυχίας και της ενότητας επισήμανε στο μήνυμά της για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.

«Η 28η Οκτωβρίου 1940 και η κατοπινή πάλη της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού ενάντια στη φασιστική τριπλή κατοχή, κυρίως μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων, ιδιαίτερα σήμερα, που οι αντιθέσεις και τα αδιέξοδα στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα εγκυμονούν ξανά κινδύνους γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων» υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Ο μόνος τρόπος να υπηρετήσουμε την πατρίδα, ο μόνος τρόπος να είμαστε πραγματικοί Ευρωπαίοι, είναι με την αντίστασή μας στους ισχυρούς που πλήττουν τον Ελληνισμό και μετατρέπουν την Ευρώπη σε σιδερένιο κλουβί» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Γραμματέας του ΜεΡΑ25.

«Σήμερα γιορτάζουμε το ΟΧΙ στο Φασισμό! Το μήνυμα είναι επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, γιατί και σήμερα πρέπει να πούμε όχι στο Φασισμό, την Ελληνοφοβία και το ρατσισμό έναντι των Ελλήνων!» τονίζει στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος./ibna