Αναστασιάδης: Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού

Αναστασιάδης: Οι ηγέτες των δυο κοινοτήτων θα αντιμετωπίσουν τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού

Τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού θα αντιμετωπιστούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κληθείς να αναφερθεί στο μήνυμα της Ημέρας, είπε ότι «το διαχρονικό μήνυμα καταγράφει ότι οσάκις οι Έλληνες ήταν ενωμένοι μπορούμε να μεγαλουργήσουμε.

«Οι καταστροφές ήρθαν όταν επικρατούσε η διχόνοια και ο διχασμός. Και αυτή την ώρα, εκείνο που επιβάλλεται μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι να ενώσουμε δυνάμεις. Στόχος κοινός δεν είναι άλλος από την επικράτηση του δικαίου, από τη δημιουργία συνθηκών που να επιτρέπουν τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα καθ΄ αυτό ευρωπαϊκό, λειτουργικό κράτος που να διασφαλίζει ανθρώπινα δικαιώματα, να διασφαλίζει τις προϋποθέσεις ειρηνικής συνύπαρξης και όχι τη μετατροπή του σε προτεκτοράτο της οποιασδήποτε τρίτης δύναμης», σημείωσε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι προσδοκίες του από τη συνάντηση που θα έχει στις 25 Νοεμβρίου με τον ΓΓ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, και αν θεωρεί ότι είναι σκόπιμο να γίνει πενταμερής διάσκεψη ενόψει του ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις τοποθετούνται μόνο για τις εξωτερικές πτυχές του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «ανέκαθεν λεγόταν ότι οι συνομιλίες είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και υπ΄ αυτό τον όρο, υπονοείται πάντοτε ότι τα θέματα που άπτονται των εσωτερικών πτυχών θα αντιμετωπιστούν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων. Η διεθνής πτυχή του Κυπριακού που είναι μέρος βεβαίως του κυπριακού προβλήματος και άπτεται των εγγυήσεων, της παρουσίας του κατοχικού στρατού κλπ, αφορά και τις μέχρι σήμερα εγγυήτριες δυνάμεις. Στόχος και επιδίωξη μας είναι να συνεχίσουμε πάνω στην ίδια βάση».

«Παρά ταύτα βλέπω μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων, την Τουρκία, να θέτει όρους και προϋποθέσεις για το κάτω από ποιες συνθήκες θα ήταν δυνατόν να συμμετάσχει σε ένα διάλογο. Αυτό που θέλω να ελπίζω, θα πρέπει να είναι και σε γνώση του ΓΓ, είναι επιτέλους κάποια στιγμή να γίνουν οι δέουσες παραστάσεις, να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε επιτέλους κάποιοι να προσγειωθούν» κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης./ibna