Το EASC προειδοποιεί για τους κινδύνους μη ανοίγματος των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία

Το EASC προειδοποιεί για τους κινδύνους μη ανοίγματος των συνομιλιών ένταξης στην ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία

Η άρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ξεκινήσει συνομιλίες με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας οδηγεί στην εντύπωση για την επιστροφή στον ευρωσκεπτικισμό στην περιοχή, δήλωσε το Ευρω-ατλαντικό Κέντρο για την Ασφάλεια (EASC).

“Η μακεδονική κοινωνία αισθάνεται προδομένη από την παλιά Ευρώπη”, σημείωσε το think-tank που ίδρυσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας και πρώην ισχυρός άνδρας του GERB Tsvetan Tsvetanov.

Για την επίλυση συναισθηματικά φορτισμένων ιστορικών ζητημάτων, μέσω της συνθήκης καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και της συμφωνίας για το ονοματολογικό με την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev ανέλαβε πολιτικό ρίσκο.

Αυτό σημαίνει, ότι η άρνηση της ΕΕ οδήγησε στον προγραμματισμό πρόωρων κοινοβουλευτικών εκλογών και στον κίνδυνο να βρεθεί στην εξουσία μια πολιτική δύναμη με σαφή αντι-βουλγαρική ρητορική, καθυστερώντας την είσοδο της στο ΝΑΤΟ.

Οι συνέπειες περιγράφουν με σαφήνεια τη γεωπολιτική αλλαγή στην περιοχή, ανέφερε το EASC.

Μετά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Σερβίας είχε υποστηρίξει τους στρατηγικούς δεσμούς του με τη Ρωσία και την Κίνα ακριβώς λόγω της αδυναμίας της ΕΕ να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των χωρών της περιοχής.

Διευκρίνισε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια δεν μπορούν να βασίζονται στην ΕΕ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησε η πρωτοβουλία “Small Schengen” με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

«Είμαστε μάρτυρες της στιγμής που η Σερβία, ως σύμμαχος της Ρωσίας, προσπαθεί να αναλάβει πρωτοβουλίες στα Δυτικά Βαλκάνια εις βάρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron να ανακοινώνει ένα νέο όραμα στη συνεργασία με τη Ρωσία, στις δημόσιες τοποθετήσεις του.

“Παράλληλα, μια αντι-βουλγαρική κυβέρνηση μπορεί να έρθει στην εξουσία στα Σκόπια. Κάτι τέτοιο θα είναι εις βάρος της Βουλγαρίας, και έτσι αυτή η θεωρητική διαμάχη στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να έχει πραγματικές αρνητικές συνέπειες για την επιρροή της Βουλγαρίας, την ασφάλεια και τη θέση της στα Βαλκάνια , επεσήμανε το EASC.

“Υποστηρίζουμε ένθερμα το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και ελπίζουμε ότι η ΕΕ θα μπορέσει να ξεπεράσει τις διαφορές της αξιολογώντας τις προσπάθειες των Σκοπίων και τα συμφέροντα της Βουλγαρίας και άλλων κρατών μελών στην περιοχή”.

Το EASC δήλωσε ότι εν προκειμένω, η Βουλγαρία πρέπει να συνεχίσει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Βόρεια Μακεδονία, όχι μόνο πολιτικά, αλλά και με την ιεράρχηση των φυσικών υποδομών: διέλευση συνόρων και σιδηροδρομική γραμμή Kyustendil-Kriva Palanka.

“Μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί η Σόφια να διατηρήσει τη θέση της σε ένα περίπλοκο γεωπολιτικό περιβάλλον και παράλληλα να εργαστεί για τα συμφέροντα της ΕΕ”, ανέφερε το κέντρο ./ibna