Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα συζητηθούν στο Βερολίνο

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα συζητηθούν στο Βερολίνο

Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό θα συζητήσουν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Mustafa Akinci και ο ΓΓ των ΗΕ Antonio Guterres κατά τη συνάντηση της 25ης Νοεμβρίου, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου της Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως ανακοινώθηκε χθες βράδυ, ο ΓΓ των ΗΕ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας σε μια κοινή συνάντηση στο Βερολίνο, στις 25 Νοεμβρίου. Στόχος είναι να συζητηθούν τα επόμενα βήματα στην προσπάθεια για το Κυπριακό.

Αυτή την ώρα δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι πιο συγκεκριμένο. Οπωσδήποτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανταποκρίθηκε θετικά και θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι σημαντικό το ότι ο ΓΓ συνεχίζει την πρωτοβουλία του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και η ελληνοκυπριακή πλευρά, είναι γνωστό ότι επιζητεί την επανέναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μέσα στο κατάλληλο κλίμα».

Ερωτηθείς αν η Ειδική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Jane Hole Lute συνεχίζει παράλληλα τις διαβουλεύσεις της με τις εγγυήτριες δυνάμεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η πληροφόρηση που υπήρχε από την κα Lute όταν ήταν εδώ ήταν ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τις διαβουλεύσεις. Η πληροφόρηση που έχουμε στο μεσοδιάστημα είναι ότι η κα Lute συνεχίζει ενεργά να έχει επαφές. Δεν εναπόκειται σε εμένα να ανακοινώσω τις δραστηριότητες της, αλλά στα ΗΕ.

Δεν αποκλείεται, όμως, μέχρι τη συνάντηση με τον ΓΓ, να υπάρξει νέα επαφή και συνεργασία με την κα Lute».

Ερωτηθείς για την ατζέντα της συνάντησης της 25ης Νοεμβρίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο σκοπός είναι, όπως έχει λεχθεί, να εξεταστούν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει περαιτέρω συντονισμός με την Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο συντονισμός είναι πάντα πολύ στενός και διαρκής με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Ο Πρόεδρος, με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Σύνοδο ΕΕ-Αραβικών κρατών στην Αθήνα, στις 29 και 30 Οκτωβρίου, θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, και πιθανότατα και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ερωτηθείς αν οι όροι αναφοράς πιθανόν να συνομολογηθούν σε μια άτυπη πενταμερή, ο Εκπρόσωπος είπε «δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο.

Γνωρίζουμε ό,τι αναφέρεται στις εκθέσεις του ΓΓ, στα έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας και γνωρίζουμε ότι ο ΓΓ θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει καλή προετοιμασία για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, πράγμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει χαιρετίσει και θεωρεί και ο ίδιος πολύ σημαντικό, διότι δεν θέλουμε να επαναληφθεί η εμπειρία της τελευταίας διάσκεψης για την Κύπρο με τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν εκεί. Άρα, λοιπόν, εναπόκειται στον ΓΓ πώς θα κρίνει και θα σχεδιάσει τα επόμενα βήματα. Για αυτό, στις 25 Νοεμβρίου θα συζητήσει ο ΓΓ και με τις δύο πλευρές τα επόμενα βήματα».

Είπε ακόμα ότι «αυτό που είναι βέβαιο και δεδομένο είναι η πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εκείνο που αναμένουμε είναι να αλλάξει η στάση της τουρκικής πλευράς η οποία τα δύο τελευταία χρόνια έχει αποτρέψει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει απάντηση από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιστολή που κυκλοφόρησε η Τουρκία στα ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε «οπωσδήποτε. Είναι θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, διότι μιλάμε για μια ακόμα απαράδεκτη, ανιστόρητη και ανυπόστατη ενέργεια της Τουρκίας στην προσπάθεια της να δημιουργεί αντιπερισπασμούς και ένα κλίμα έντασης, ή ακόμα και να δικαιολογεί κιόλας την κατοχή στην Κύπρο»./ibna