Β-Ε: Καταδικάζει ο ΟΑΣΕ τις απειλές κατά δημοσιογράφων

Β-Ε: Καταδικάζει ο ΟΑΣΕ τις απειλές κατά δημοσιογράφων

Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, Harlem Désir, και ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΑΣΕ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη (Β-Ε), Kathleen Kavalec, καταδίκασαν έντονα σήμερα ένα απειλητικό μήνυμα κατά της ζωής του δημοσιογράφου Avdo Avdić, της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του.

Στις 24 Οκτωβρίου, ένα άτομο με φερόμενο ποινικό υπόβαθρο κατέγραψε ένα βιντεομήνυμα στο οποίο προσβάλλει και απείλησε τον Avdić λέγοντας ότι: “θα τον βρουν σε χαντάκια”. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η απειλή αυτή συνδέεται στενά με τις ανακριτικές έρευνες του Avdić σχετικά με τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα ποινικά αδικήματα.

«Καταδικάζω απερίφραστα αυτήν την κατάπτυστη απειλή, η οποία είναι εντελώς απαράδεκτη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό οι αρμόδιες αρχές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης να διερευνήσουν χωρίς καθυστέρηση αυτή την υπόθεση και να προσαγάγουν τον υπεύθυνο για αυτό το μήνυμα στη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Désir. «Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι σε θέση να κάνουν το ερευνητικό τους έργο χωρίς φόβο για τη ζωή τους. Εκείνοι που εκφωνούν τέτοιες απειλές πρέπει να αντιμετωπίσουν τη σκληρότερη δικαιοσύνη. Αυτό είναι απαραίτητο για την προστασία της ασφάλειας των δημοσιογράφων», πρόσθεσε ο Désir.

Από την πλευρά της, η πρεσβευτής Kavalec δήλωσε: “Οι αρχές της Β-Ε θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σοβαρά αυτές τις απειλές και να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να αποτρέψουν να συμβαίνουν. Οι ερευνητές δημοσιογράφοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αναφορά σοβαρών εγκλημάτων και μπορούν να βοηθήσουν τις αρχές στις έρευνες τους».

Οι Désir και Kavalec επανέλαβαν την ανησυχία τους ότι δεν πρόκειται για μια μεμονωμένη υπόθεση κατά των Jurnal και Avdić.

Υπενθύμισαν επίσης την απόφαση για την ασφάλεια των δημοσιογράφων που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΟΑΣΕ στο Μιλάνο, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης μπορούν να ασκούν το έργο τους με ασφαλή τρόπο.

Οι απειλές ήρθαν μετά τη δημοσίευση από τη Žurnal μιας σειράς ρεπορτάζ σχετικά με μια υποτιθέμενη υπόθεση νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.

«Οι Δημοσιογράφοι της Β-Ε και η Γραμμή Βοήθειας για τα Ελεύθερα Μέσα θεωρούν ότι αυτό αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλεια και τη ζωή των δημοσιογράφων του Žurnal, κυρίως του Avdo Avdić, συγγραφέα μιας σειράς άρθρων μετά την οποία αυτός και όλοι οι άλλοι στο newsroom αυτού του μέσου που ασχολούνται με τη διερεύνηση θεμάτων που συνδέονται με το έγκλημα απειλούνταν», αναφέρει η ένωση δημοσιογράφων της B-E σε ανακοίνωσή της./ibna