Ως επιτυχία της παρουσιάζει η ΝΔ την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Ως επιτυχία της παρουσιάζει η ΝΔ την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού

Να εμφανίσει ως δική της επιτυχία την κατ’ αρχήν συμφωνία των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού, παρά τις υποχωρήσεις από τις αρχικές της θέσεις, επιχειρεί η ΝΔ με επιστολή του γραμματέας της Γιώργου Στεργίου.

Επιστολή προς όλα τα μέλη και τα στελέχη των οργανώσεων εξωτερικού.

Ο κ. Στεργίου προβάλλει ότι υλοποιείται για πρώτη φορά το δικαίωμα ψήφου που αποτελούσε δέσμευση και στόχο του Κυριάκου Μητσοτάκη, αποσιωπώντας βέβαια ότι ούτε η επιστολική ψήφος που είχε υποσχεθεί περιλαμβάνεται στις ρυθμίσεις ενώ και οι προϋποθέσεις που έβαλαν τα άλλα κόμματα και αναγκάστηκε να αποδεχθεί μειώνουν τον αριθμό εκείνων που δικαιούνται τελικά να ψηφίσουν.

Στην επιστολή του ο κ. Στεργίου αναφέρει ότι “μετά από διαβούλευση με όλα τα κόμματα, επετεύχθη μια  μοναδική στη σύγχρονη ιστορία του τόπου συμφωνία, που οδηγεί στην κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου, το οποίο φαίνεται ότι θα συγκεντρώνει τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού κοινοβουλίου.

Έφτασε επιτέλους η στιγμή που πρέπει να πούμε ένα μεγάλο ναι:

  • Στο να δοθεί η δυνατότητα σε Έλληνες εκλογείς που διαμένουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν στο μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Με μοναδική προϋπόθεση να έχουν συμπληρώσει δύο έτη στην Ελλάδα, τα τελευταία 35 χρόνια πριν την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Τα δύο έτη δεν είναι απαραίτητο να είναι συνεχόμενα. Θα βεβαιώνονται μάλιστα με στοιχεία τα οποία θα αντλούνται αυτόματα από τις βάσεις δεδομένων του ελληνικού δημοσίου. Η διαδικασία εγγραφής θα γίνει μόνο μια φορά και θα ισχύει για αόριστο χρονικό διάστημα.
  • Στην ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων του εξωτερικού που θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα της επικράτειας και επομένως στον υπολογισμό των εδρών που δικαιούται κάθε κόμμα.
  • Στην διεξαγωγή της ψηφοφορίας σε ειδικά εκλογικά τμήματα όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τόπο κατοικίας των εκλογέων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που με διάφορες προφάσεις επιδίωκαν να ασκείται το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού μόνο σε πρεσβείες και προξενεία.
  • Στην αύξηση του αριθμού βουλευτών επικρατείας από 12 σε 15, ώστε Έλληνες της Διασποράς να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των ελληνικών κομμάτων και να έχουν αυξημένες πιθανότητες εκλογής.

Η επιστολή καταλήγει ότι “η μόνη εναλλακτική επιλογή στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί είναι να παραμείνουμε αγκυροβολημένοι στο χθες. Είναι βέβαιο ότι η ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει, εάν αυτή η ευκαιρία χαθεί”./ibna