Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων του Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο επίκεντρο των συζητήσεων του Αναστασιάδη με τους πολιτικούς αρχηγούς

Τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού και να υποστηριχθεί περισσότερο η αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αυτές τις μέρες συναντήσεις με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών κομμάτων σχετικά με τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις και άλλες σημαντικές προτάσεις πολιτικής που βρίσκονται σε εξέλιξη ή πρέπει να προωθηθούν σήμερα, προκειμένου να γίνουν απαραίτητα βήματα εκσυγχρονισμού και να υποστηριχθεί περισσότερο η αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Όπως έχει γίνει γνωστό έγιναν ήδη ορισμένες συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς και στη συνέχεια, τις επόμενες μέρες, θα δει και τους υπόλοιπους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.

Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών είναι κυρίως τα μεγάλα θέματα όπως:

– Η μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης με τον εκσυγχρονισμό, τις ριζικές αλλαγές και την ενίσχυση των δικαστηρίων, με απτό αποτέλεσμα την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης. Κάτι που αφορά όλους του πολίτες και, βεβαίως, την ευρύτερη οικονομία.

– Η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία έγιναν τα τελευταία χρόνια εκτεταμένες διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς και φτάνουμε σήμερα στο στάδιο της λήψης αποφάσεων. Με γνώμονα την ενίσχυση των δομών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της αποτελεσματικότητας των τοπικών Αρχών και, βεβαίως, την παροχή καλύτερων και περισσότερων υπηρεσιών προς τους δημότες.

– Η δημιουργία και λειτουργία του Υφυπουργείου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Καινοτομίας, το οποίο θα συμβάλει στη συγκροτημένη και καλύτερη προώθηση όλων των σχετικών πολιτικών και ριζοσπαστικών αλλαγών στον νευραλγικής σημασίας για την εποχή μας τομέα της ψηφιακής οργάνωσης της κοινωνίας, της ψηφιακής οικονομίας, αλλά και της έρευνας και των εφαρμογών της, καθώς και της καινοτομίας.

– Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας στη βάση των νομοσχεδίων που έχουν επανακατατεθεί στη Βουλή αφού έχουν ενσωματωθεί εισηγήσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων και αλλαγές που προέκυψαν από τις σχετικές διαβουλεύσεις στον διάλογο που προηγήθηκε. Με αυτή τη μεταρρύθμιση στοχεύεται η καλύτερη αξιοποίηση του κοινωνικού κεφαλαίου που είναι το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, καθώς και των σχετικών υποδομών, με γνώμονα πάντοτε την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

– Ο Επενδυτικός Νόμος, ο οποίος εγκρίθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κατατίθεται στη Βουλή, και τον οποίο θα παρουσιάσει αναλυτικά τις επόμενες μέρες ο Υπουργός Εσωτερικών. Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στις δομές του κράτους και στην υποδοχή και διεκπεραίωση των σημαντικών επενδύσεων, με την οποία θα ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική που κέρδισε η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, το κράτος θα γίνει πιο φιλικό και θα περιοριστεί η γραφειοκρατία που συχνά είναι ανασχετικός παράγοντας για τις επενδύσεις. Με την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας θα ξεπεραστεί ο κατακερματισμός των αδειοδοτικών Αρχών και θα μπορούν όσες επενδύσεις, στη βάση κριτηρίων, κρίνονται σημαντικές να επισπεύδονται και να διεκπεραιώνονται σε κεντρικό επίπεδο, σε μια ενιαία βάση εξυπηρέτησης.

Στόχος του Προέδρου είναι με αυτές τις μεταρρυθμίσεις και άλλες πολιτικές να ανταποκριθεί το κράτος στις σημερινές προσδοκίες των πολιτών και να ευθυγραμμιστεί με τις ανάγκες των καιρών, την αναπτυξιακή έφεση της χώρας και το ρυθμό της κοινωνίας. Για αυτό τον σκοπό ο Πρόεδρος επιζητεί τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων»./ibna