Τρεις ακόμα χώρες μένουν να επικυρώνουν το πρωτόκολλο προσχώρησης του ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία

Τρεις ακόμα χώρες μένουν να επικυρώνουν το πρωτόκολλο προσχώρησης του ΝΑΤΟ για τη Βόρεια Μακεδονία

Τρία κράτη απομένουν να επικυρώνουν το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο της Ισλανδίας ήταν το τελευταίο κράτος που επικύρωσε χθες το απόγευμα το Πρωτόκολλο για την ένταξη στο ΝΑΤΟ της Βόρειας Μακεδονίας. Πριν από τρεις ημέρες, η Γερουσία των ΗΠΑ ψήφισε προχώρησε σε μία αντίστοιχη πράξη. Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Ισπανία είναι οι τελευταίες χώρες που αναμένεται να κυρώσουν το Πρωτόκολλο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας.

Οι κυβερνητικές αρχές ελπίζουν ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία οδεύει προς εκλογές και έτσι η ψηφοφορία μεταφέρθηκε στους πρώτους μήνες του 2020.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev ελπίζει ότι η Ισπανία δεν θα καθυστερήσει πάρα πολύ. Δεν απέκλεισε την αναβολή των βουλευτικών εκλογών της 12ης Απριλίου, διότι το Κοινοβούλιο της χώρας δεν μπορεί να διαλυθεί χωρίς την κύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης και το κοινοβούλιο του Βόρειου Μακεδονικού θα πρέπει στη συνέχεια να το ολοκληρώσει.

Οι πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι η διαδικασία οριστικοποίησης της ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Κάποιοι είναι ακόμα και υπέρ του ενδεχομένου να αναβληθούν οι εκλογές. Το ίδιο και ο πολιτικός αναλυτής Ismet Ramadani, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ αποτελεί στρατηγική διαδικασία για τη Βόρεια Μακεδονία”./IBNA

φωτογραφία αρχείου: Nato NmK σημαίες