Κοτζιάς: Κίνδυνος ανάφλεξης των Δυτικών Βαλκανίων μετά την απόφαση της ΕΕ

Κοτζιάς: Κίνδυνος ανάφλεξης των Δυτικών Βαλκανίων μετά την απόφαση της ΕΕ

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ το βράδυ της Πέμπτης, αναφέρθηκε εκτενώς στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων, τη Συρία, την Κύπρο, την παραίτηση του, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Για την Συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Κοτζιάς μεταξύ άλλων την χαρακτήρισε «σωστή» και «κληροδότημα», αναλύοντας τις πτυχές της για το erga omnes, αποδομώντας την παραπληροφόρηση που επιχειρείται για την Συμφωνία από κύκλους εντός της Ελλάδας.

«Η ελληνική κυβέρνηση λέει ανοησίες ως προς το erga omnes αφού αυτό εφαρμόζεται ήδη» σημείωσε ο Νίκος Κοτζιάς αφήνοντας αιχμές για τον νυν Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

«Σε περίπτωση που η Βόρεια Μακεδονία παύσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία των Πρεσπών, η γειτονική χώρα θα αποχωρήσει από τους διεθνείς οργανισμούς, θα δικαστεί και θα τιμωρηθεί», σημείωσε επίσης ο πρώην Έλληνας ΥΠΕΞ.

Συνεχίζοντας για την λύση του ονοματολογικού, ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι «ήταν σαφές ότι ο Nikola Gruevski δεν ήθελε να λύσει το ζήτημα γιατί αυτό ήταν η ταυτότητα του».

Σε ερώτηση για το αν έλαβε ανταλλάγματα η κυβέρνηση Τσίπρα για την λύση του ονοματολογικού, ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε ότι ουδέποτε η Ε.Ε έθεσε θέμα επίλυσης της διαφοράς, αλλά ούτε κάποιος άλλος εμπλέχτηκε στη διαδικασία. «Όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήξεραν πως δεν μπορούσαν να πιέσουν την -τότε- ελληνική κυβέρνηση» σημείωσε ο πρώην ΥΠΕΞ για να συμπληρώσει ότι η συμπεριφορά τόσο της Γαλλίας όσο και της Γερμανίας στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν δείχνει χώρες που πρότειναν ανταλλάγματα στην Ελλάδα για την επίλυση του Σκοπιανού.

Για την τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, να μην δοθεί ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία ο Νίκος Κοτζιάς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ανάφλεξη των Δυτικών Βαλκανίων σε περίπτωση που αποσταθεροποιηθούν Βόρεια Μακεδονία, Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Νίκος Κοτζιάς αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι κατάφερε να «ανατρέψει» το ζήτημα, θέτοντας εκ νέου το κομμάτι των εγγυήσεων στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης.

Για τις εξελίξεις στη Συρία ο πρώην ΥΠΕΞ χαρακτήρισε ως «μεγάλη χαμένη» τη Δύση στη Συρία, σχολιάζοντας τη στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας. Επίσης, είπε ότι νικήτρια ήταν η Ρωσία, δευτερευόντως το Ιράν και ελάχιστα η Τουρκία. Ο ίδιος είπε ότι ο Donald Trump βρέθηκε εκτός ελέγχου από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και κάνει ό,τι κάνει με το βλέμμα του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020.

Αναφερόμενος στον Recep Tayyip Erdogan, ο Νίκος Κοτζιάς είπε πως «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λοζάνης» και αποκάλεσε «ανεξέλεγκτο» τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική πρέπει να εστιάσει στον «πραγματικό κίνδυνο»./ibna