Να εντείνουν τις προσπάθειες, είπε η Σπέχαρ σε Αναστασιάδη-Ακιντζί

Να εντείνουν τις προσπάθειες, είπε η Σπέχαρ σε Αναστασιάδη-Ακιντζί

Οι δυο συναντήθηκαν σε δεξίωση των ΗΕ

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί γιορτάστηκε την Πέμπτη το βράδυ στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη, στη Λευκωσία, η Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών, με οικοδέσποινα την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, η οποία σε ομιλία της υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, πως θα χρειαστεί οι δυο ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να καταλήξουν στους όρους αναφοράς και να επιστρέψουν στις συνομιλίες.

Οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί είχαν την ευκαιρία στο πλαίσιο της εκδήλωσης, και μετά την χειραψία την οποία έκαναν, να συνομιλήσουν για λίγο σε εγκάρδιο κλίμα περιτριγυρισμένοι από παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, ενώ στη συνομιλία τους συμμετείχε κάποιες φορές και η κ. Σπέχαρ. Πρώτος έφθασε στον χώρο της δεξίωσης ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενώ ο κ. Ακιντζί έφθασε λίγο αργότερα, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν πολιτικοί, θρησκευτικοί ηγέτες και άλλες προσωπικότητες και από τις δυο κοινότητες, καθώς και ξένοι διπλωμάτες. Εκτός από την κ. Σπέχαρ προσκλήθηκαν και μίλησαν δυο νέοι, ένας Τ/κ και μια Ε/κ, για τις προσδοκίες και τις ελπίδες τους για το μέλλον της Κύπρου.

Στη ομιλία της η κ. Σπέχαρ ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως οι ηγέτες της Κύπρου έχουν ακόμα την ευκαιρία να φέρουν μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη γραμμή τερματισμού, αλλά θα χρειαστεί να είναι έτοιμοι να την εξηγήσουν και να την προωθήσουν σε αυτούς που εκπροσωπούν. Η κ. Σπέχαρ είπε ακόμη πως τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβανομένου του ιδίου του Γενικού Γραμματέα, είναι έτοιμα να διαδραματίσουν τον ρόλο τους και πως όλα τα μέρη θα χρειαστεί να πράξουν το ίδιο.

Χαρακτήρισε σημαντική τη συμβολή των ΗΕ στην ειρήνη στην Κύπρο, σημειώνοντας πως ο οργανισμός ήταν 19 ετών όταν δημιουργήθηκε η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ). Είπε πως ο κρίσιμης σημασίας ρόλος που παίζει, κατά τη διάρκεια των πολλών ετών παρουσίας του οργανισμού στην Κύπρο, η αποστολή των ειρηνευτών, που περιπολούν στην νεκρή ζώνη, διατηρούν την ειρήνη, γεφυρώνουν τις διαφορές, οικοδομούν την εμπιστοσύνη και εργάζονται για να ενισχύσουν την κατανόηση μεταξύ των κοινοτήτων, συνεχίζεται.

Ανέφερε ακόμη πως ενώ οι συνομιλίες έχουν σταματήσει, γύρω μας ο κόσμος δεν έχει σταματήσει, και σημειώνονται αλλαγές με σημαντικές επιπτώσεις πάνω και γύρω από το νησί, στην περιοχή και σε παγκόσμια κλίμακα, με το υφιστάμενο περιβάλλον να αποτελεί μια πρόκληση.

Η κ. Σπέχαρ επεσήμανε επίσης πως κατά το 2019 υπήρξαν θετικές στιγμές. Οι ηγέτες, ανέφερε, είχαν επαφή μεταξύ τους σε διάφορες περιπτώσεις, υπό την αιγίδα των ΗΕ, για να εργαστούν για γεφύρωση των θέσεών τους και για να ανοίξει ο δρόμος για επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτές οι προσπάθειες βρίσκονται εν πολλοίς σε εξέλιξη.

Σημειώνεται πως η προηγούμενη φορά που συναντήθηκαν οι κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί ήταν κατά την άτυπη δεξίωση που παρέθεσε η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ, στις 6 Σεπτεμβρίου, πριν την αναχώρησή της από την Κύπρο./ibna