Σε υψηλούς τόνους ο Αλ. Τσίπρας: Νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων και επιστροφής στο ΔΝΤ

Σε υψηλούς τόνους ο Αλ. Τσίπρας: Νομοσχέδιο εξυπηρετήσεων και επιστροφής στο ΔΝΤ

Για ένα νομοσχέδιο “συρραφή χαριστικών τροπολογιών” και δώρων σε φίλους επιχειρηματίες και συμφέροντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας. “Η περίοδος χάριτος, η ασυλία και οι ευγένειες τελείωσαν”, υπογράμμισε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. “Αυτό δεν είναι νομοσχέδιο, είναι πλυντήριο εξυπηρετήσεων”, τόνισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέβηκε στο βήμα της βουλής και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και το αναπτυξιακό νομοσχέδιο το οποίο “μόνο αναπτυξιακό δεν είναι” ενώ επέκρινε την επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην παρίσταται στην αίθουσα, παρά την μεγάλη σημασία του νομοσχεδίου. “Ντρέπεται να υπερασπιστεί τα ρουσφέτια”, τόνισαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

“Ξαναγυρίζουμε στον παλιό γνώριμο τρόπο διακυβέρνησης του πολιτικού προσωπικού που είχε υπουργικές θέσεις την περίοδο που μας οδήγησε στην χρεωκοπία”, είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα αναφερόμενος στις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο των δεκάδων χιλιάδων σελίδων, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε λόγο για ένα “νομοσχέδιο κρυμμένο μέσα στο νομοσχέδιο” που στηρίζεται σε ” ιδεολογικές εμμονές που μας ξαναγυρίζουν στους μνημονιακούς νόμους, χωρίς τη παρουσία ούτε των μνημονίων ούτε του ΔΝΤ”.

Επιπλέον, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον υπουργό ανάπτυξης, Άδωνη Γεωργιάδη με αφορμή τις κατηγορίες που ανακάλεσε, σχετικά με την υπόθεση Novartis, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ να τον χαρακτηρίζει “τζόκερ” της πολιτικής σκηνής και της κυβέρνησης.  Ο Ά. Γεωργιάδης που ελέγχεται στο πλαίσιο της έρευνας ως πρώην υπουργός υγείας, μιλώντας σε ντοκιμαντέρ της Ελβετικής τηλεόρασης, ανέφερε πως “μπορεί η Novartis να χρηματίζει γιατρούς ή πολίτικους αλλά σώζει ζωές”, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Ο ίδιος χθες απαντώντας σε ερώτηση του Αλ. Τσίπρα “ποιους εννοεί” είπε ότι μπορεί να έχουν χρηματίσει ο Αλ. Τσίπρας και πρώην υπουργός υγείας Π. Πολάκης. Αργότερα σε τηλεοπτικό σταθμό ανέφερε πως δεν έχει στοιχεία. “Αυτογελοιποιείται”, τονίζουν από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Η υπόθεση Novartis επανήλθε και με αφορμή την αποκάλυψη ότι ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες- που στην πορεία αποκάλυψε την ταυτότητα του αλλάζοντας τις καταθέσεις του- είχε καταθέσει πως ο Κεντρικός Τραπεζίτης, Γ. Στουρνάρας, τον είχε απειλήσει και τον είχε εκβιάσει. Τόσο τον ίδιο όσο και τους δικαστικούς.

“Αν αυτό ευσταθεί, θα πάτε για μαλλί αλλά θα βγείτε κουρεμένοι στην επιτροπή”, είπε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει: “Τελικά ποιος πίεσε τους μάρτυρες; Ποιοι πολιτικοί θα “τσάκιζαν” τους δικαστές και τους μάρτυρες όταν θα γινόσασταν κυβέρνηση;”. Για κατασκευάσματα μίλησε ο ίδιος ο Γ. Στουρνάρας./IBNA