ΑΠΕ: Επένδυση 700 εκατομμυρίων στο Μαυροβούνιο

ΑΠΕ: Επένδυση 700 εκατομμυρίων στο Μαυροβούνιο

Περί τα 700 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας έως το 2022, συνολικής ισχύος 500 MW, αναμένεται να αποδεσμεύσει το επόμενο διάστημα η κρατική επιχείρηση του Μαυροβουνίου, Elektroprivreda Crne Gore – EPCG, σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά ο διευθυντής σχεδιασμού και ανάπτυξης της εταιρείας, Ivan Mrvaljevic.

“Το φωτοβολταϊκό πάρκο Briska Gora, το αιολικό Gvozd και η υδροηλεκτρική μονάδα Komarnica θα αποδώσουν αθροιστικά 500 MW” σημείωσε χαρακτηριστικά το στέλεχος της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο, οι μέτοχοι της EPCG ενέκριναν μια επένδυση ύψους 58 εκατομμύριων ευρώ για την κατασκευή του αιολικού πάρκου Gvozd, συνολικής ισχύος 50 MW, σε συνεργασία με την αυστριακή εταιρεία Ivicom Holding GmbH, ενώ τον Δεκέμβριο του 2018, κατόπιν διαγωνισμού, η EPCG “έκλεισε” συμβόλαιο σε συνεργασία με την φινλανδική εταιρεία Fortum για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου Briska Gora, ισχύος 200 MW, έναντι 178 εκατομμυρίων ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η EPCG εγγυάται για 649 MW εγκατεστημένης υδροηλεκτρικής ισχύος και για 225 MW χάρη στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.

Η EPCG ανακοίνωσε ωστόσο τον περασμένο μήνα μείωση στα κέρδη εννεαμήνου της τάξης του 60,2%, ήτοι 17,1 εκατομμύρια ευρώ, λόγω αυξημένου λειτουργικού κόστους, ενώ την ίδια στιγμή τα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 8% στα 242,9 εκατομμύρια ευρώ.