Ο Palmer προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο να διαμορφώσει κυβέρνηση και να επαναλάβει το διάλογο με τη Σερβία

Ο Palmer προτρέπει το Κοσσυφοπέδιο να διαμορφώσει κυβέρνηση και να επαναλάβει το διάλογο με τη Σερβία

Ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Matthew Palmer, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση στην Πρίστινα θα ανακαλέσει τους δασμούς στα σερβικά αγαθά και το Βελιγράδι θα σταματήσει την εκστρατεία της για απονομιμοποίηση του Κοσσυφοπεδίου στη διεθνή κοινότητα.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας. Ο Palmer δήλωσε στους γερουσιαστές ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να σχηματίσει μια κυβέρνηση γρήγορα μετά τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου και να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επειδή «ο χρόνος δεν είναι στο πλευρό τους».

Αναφερόμενος στο διάλογο μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, ο Palmer δήλωσε ότι εναπόκειται στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία να αποφασίσουν αν θέλουν να συζητήσουν την αλλαγή των συνόρων στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την εξομάλυνση των σχέσεων.

Παράλληλα, είπε στη Γερουσία ότι οι ΗΠΑ θέλουν να δουν μια συμφωνία με την τοπική ηγεσία που πρέπει να είναι πλήρης, ενώ σημείωσε ότι τα πολιτικά κόμματα που κέρδισαν τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο κατέστησαν σαφές ότι δεν θα συζητήσουν την

Σύμφωνα με τον ίδιο μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες των ΗΠΑ που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή και την υπερατλαντική ασφάλεια είναι η ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου. Ο Πρόεδρος Donald Trump έχει επίσης διορίσει τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, τον Richard Grenell ως Ειδικό Προεδρικό Απεσταλμένο για τη Σερβία και τις Διαπραγματεύσεις για την Ειρήνη στο Κοσσυφοπέδιο.

«Μαζί, ο Πρέσβης Grenell και εγώ θα εργαστούμε για να βοηθήσουμε τα μέρη να καταλήξουν σε μια συνολική συμφωνία για την εξομάλυνση. Με ενισχυμένη πολιτική δέσμευση καθώς και την επιδίωξη επιχειρηματικών και εμπορικών κινήτρων, θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα μέρη να βρουν μια συμφωνία που θα είναι ανθεκτική, εφαρμόσιμη και θα αυξήσει την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Palmer.

Όπως είπε στους γερουσιαστές, το υπουργείο Εξωτερικών είναι «βαθιά απογοητευμένο» από την απόφαση της ΕΕ.

Ο Palmer δήλωσε ότι η αδράνεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «υπονομεύει την αξιοπιστία της ΕΕ στην περιοχή», αποθαρρύνει την προθυμία των ηγετών να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις και «δημιουργεί ένα χάσμα ηγεσίας που η Ρωσία, η Κίνα και άλλοι θα χαρούν να γεμίσουν». / IBNA