Συνάντηση του Πρωθυπουργού σήμερα με τους επικεφαλείς των τραπεζών

Συνάντηση του Πρωθυπουργού σήμερα με τους επικεφαλείς των τραπεζών

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Πέμπτη με τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της Ελλάδας, για να συζητήσει τις τελευταίες χρεώσεις για τις συναλλαγές και το σχέδιο «Ηρακλής» για την τιτλοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παροτρύνει τους τραπεζίτες να ασχοληθούν με το θέμα των χρεώσεων. Ενός θέματος που προκάλεσε αναστάτωση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τις τελευταίες ημέρες. Η κυβέρνηση φαίνεται να ανησυχεί για το θέμα, με τον Υπουργό Ανάπτυξης Αντώνη Γεωργιάδη να δηλώνει αυτή την εβδομάδα ότι οι τραπεζίτες “πρέπει να ακούσουν την κοινωνία”, για να αποφύγουν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι έχουν ενορχηστρώσει αύξηση των τελών σε βάρος των πελατών.

Οι αυξημένες χρεώσεις ήρθαν για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν οι τράπεζες στις εισπράξεις από τόκους τους, οι οποίες συνεχίζουν να μειώνονται. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη των τραπεζών θα υπερασπιστούν την απόφασή τους να αυξήσουν τα τέλη κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Μητσοτάκη, στην οποία θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Οι πρακτικές των χρεώσεων εξετάζονται από τις ελληνικές αρχές ανταγωνισμού, ενώ οι τραπεζικές πηγές υποστηρίζουν ότι τα τέλη που χρεώνονται στις συναλλαγές είναι από τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναμένεται επίσης να συζητήσει το σχέδιο «Ηρακλής» με επικεφαλής τραπεζών. Η ενεργοποίηση του σχεδίου θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα μπορούσε να συμβάλει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην Ελλάδα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξετάζει τη μείωση των φόρων για τους επενδυτές που αγοράζουν ομόλογα που θα εκδοθούν στο πλαίσιο του σχεδίου τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός στο Bloomberg αυτή την εβδομάδα.

Μεγάλοι διεθνείς δανειστές πιστεύεται ότι προγραμματίζουν να επενδύσουν στο πρόγραμμα, το οποίο θα βοηθήσει τις τράπεζες να απαλλαγούν από τοξικό χρέος, συνολικής αξίας περίπου 75 δισ. ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου./ibna