Υπάρχει καλή πρόοδος στις επαφές Λουτ δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ

Υπάρχει καλή πρόοδος στις επαφές Λουτ δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ

Ετοιμότητα και από Κομισιόν για το κυπριακό

Του Μιχάλη Μιχαήλ

Σε καλή πρόοδο στις επαφές της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, με τα διάφορα μέρη, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει ακόμη κάτι προς ανακοίνωση.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με μια συνάντηση για την Κύπρο, ο κ. Χακ είπε πως «δεν υπάρχουν νέα σήμερα για την Κύπρο. Η Τζέιν Χολ Λουτ είναι σε επαφή με διάφορα μέρη. Αν έχουμε κάποια ανακοίνωση θα την κάνουμε, αλλά αυτή τη στιγμή εργάζεται μαζί τους. Πιστεύω ότι η πρόοδος είναι καλή, όμως δεν έχουμε ακόμη κάτι ανακοινώσιμο», κατέληξε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει έτοιμη να συνδράμει σε συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, όπως έπραξε και στο παρελθόν, εκφράζοντας «εμπιστοσύνη στην ισχυρή δέσμευση των ηγετών να θέσουν τέρμα στο μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα».

Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του ΚΥΠΕ, δήλωσε πως “από τότε που έγινε Πρόεδρος της Κομισιόν, ο Πρόεδρος Γιούνκερ έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την ενοποίηση της Κύπρου και η Κομισιόν υποστήριξε ενεργά τη διαδικασία επίλυσης. Η Κομισιόν έχει υποστηρίξει και συνοδεύει συνεχώς τις συνομιλίες επίλυσης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και παραμένουμε έτοιμοι να το πράξουμε στο μέλλον. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ισχυρή δέσμευση των ηγετών να θέσουν τέρμα στο μακροχρόνιο κυπριακό ζήτημα”, κατέληξε./ibna