“Πράσινο” πόλεμο πυροδοτεί ένας σταθμός LNG στην Πολωνία

“Πράσινο” πόλεμο πυροδοτεί ένας σταθμός LNG στην Πολωνία

Η επέκταση ενός τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην βορειοδυτική Πολωνία, ο οποίος αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 130 εκατομμυρίων ευρώ, έχει προκαλέσει την οργή των “πράσινων” ακτιβιστών, οι οποίοι αντιτίθενται και καταγγέλλουν την συνεχή υποστήριξη της Ε.Ε. στον κλάδο της εξόρυξης υδρογονανθράκων.

“Η χρηματοδότηση της Ε.Ε. – όπως αναφέρεται στο EurActiv – θα συμβάλει στην ενίσχυση της λειτουργίας του τερματικού σταθμού Świnoujście, μέσω της αύξησης της δυνατότητας επεξεργασίας, επαναεριοποίησης και αποθήκευσης ποσοτήτων φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας την πιο εύκολη μεταφορά του” επισημαίνει σε έγγραφο της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι ο εν λόγω σταθμός είναι η μεγαλύτερη μονάδα LNG στην βόρεια, κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε, κυρίως, λόγω της σημαντικής περιφερειακής διάστασης του έργου, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι το φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG) του τερματικού σταθμού Świnoujście θα μεταφερθεί μέσω των νεοσύστατων δικτύων διασύνδεσης και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών της Βαλτικής, αλλά και της Σλοβακίας και της Τσεχίας.

“Επικροτώ την δέσμευση της Πολωνίας να προχωρήσει στην διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της εγχώριας αγοράς, μία πρωτοβουλία, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, σε ολόκληρη την κεντρική και ΝΑ Ευρώπη, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό στην περιφερειακή αγορά φυσικού αερίου, παρέχοντας στις βιομηχανίες και στα σπίτια, ασφαλή, αξιόπιστη και προσιτή ενέργεια” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και αρμόδιος επίτροπος για την Ενέργεια, Maroš Šefčovič.

“Η χρηματοδότηση, επίσης, είναι ένας μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την επίτευξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας και των κλιματικών στόχων της Ευρώπης’ τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι “πράσινοι” ακτιβιστές, από την πλευρά τους, ήταν λιγότερο ενθουσιασμένοι, καταγγέλλοντας την συμμετοχή των αμερικάνικων εταιριών για την κατασκευή των τερματικών σταθμών LNG και για την συμμετοχή τους στην λειτουργία τους.

“Παρατηρούμε ότι οι αμερικάνικες εταιρείες ενδιαφέρονται να μεταφέρουν το αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο μέσω αυτών των νέων σταθμών. Αυτό συνάδει απόλυτα με το αμερικάνικο σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG παγκοσμίως μέχρι το 2022, ξεπερνώντας ακόμα και το Κατάρ” τόνισε η Frida Kieninger, μέλος της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Food & Water Europe.

Όπως έγινε γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποστηρίξει τουλάχιστον πενήντα πέντε νέα κατασκευαστικά έργα στον τομέα των ορυκτών καυσίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ως μέρος του νέου καταλόγου ενεργειακών έργων που βρίσκονται σε προτεραιότητα, γνωστό και ως “έργα κοινού ενδιαφέροντος” (PCI).

“Η έκτακτη ανάγκη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να επιλυθεί υποστηρίζοντας “ντουζίνες” νέων έργων ορυκτών καυσίμων” επεσήμανε η ίδια, υποδεικνύοντας ότι “η τέταρτη λίστα αυτών των ενεργειακών σχεδίων της Ε.Ε. που αποτελούν προτεραιότητα έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος προβλέπει την μείωση της χρήσης άνθρακα κατά την διαδικασία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας”./IBNA