Τραγωδία με ένα νεκρό προσφυγόπουλο στο Αιγαίο, ακραία ξενοφοβία στην Βόρεια Ελλάδα

Τραγωδία με ένα νεκρό προσφυγόπουλο στο Αιγαίο, ακραία ξενοφοβία στην Βόρεια Ελλάδα

Ένα νεκρό παιδί τριών ετών και ένας αγνοούμενος άνδρας 26 ετών ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης που είχε χθες το βράδυ φουσκωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος με λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες  στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού  η λέμβος που μετέφερε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες  δεν διέθετε καμιά σήμανση ή φώτα ενώ οι επιβαίνοντες σε αυτήν δεν φορούσαν σωσίβια. Επίσης διευκρινίστηκε ότι και τα δύο σκάφη βρίσκονταν σε κίνηση όταν συγκρούστηκαν. Σύμφωνα με την ομοσπονδία των λιμενικών, το σκάφος τους δεν έφερε θερμική κάμερα που θα μπορούσε να έχει εντοπίσει την λέμβο.

Την ίδια ώρα σκηνές ξενοφοβίας εκτυλίχθηκαν στην περιοχή Βρασνά στην Χαλκιδική του Νομού Θεσσαλονίκης. Εκεί επρόκειτο να μεταφερθούν περίπου 200 αιτούντες άσυλο σε ξενοδοχεία που είχαν μισθωθεί στο πλάισιο της αποσυμφόρησης των νησιών.

Κάτοικοι ωστόσο του Βρασνά έστησαν μπλόκα στις εισόδους του χωριού και στους δρόμους που οδηγούσαν σε ξενοδοχεία. Με αποτέλεσμα οι ξενοδόχοι να ακυρώσουν την διαθεσιμότητα τους, φοβούμενοι τις αντιδράσεις. Πολλές ώρες μετά, αποφασίστηκε οι αιτούντες άσυλο να μεταφερθούν 8 ώρες μακριά στην βόρεια Εύβοια.

Εξηγήσεις ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ

“Oι προεκλογικές κορώνες για φράχτες στη θάλασσα και οι ακροδεξιές κραυγές περί προσφυγικής εισβολής οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες και κοινωνικές εντάσεις”, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το θανατηφόρο περιστατικό στην Κώ και να καταδικάσει τις ξενοφοβικές αντιδράσεις.

” Η Ν.Δ.  θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα”, πρόσθεσε ο Αλέξης Χαρίτσης. Ο τομεάρχης ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την Κυβέρνηση να διερευνήσει άμεσα το περιστατικό και να προχωρήσει σε πλήρη ενημέρωση.  Παράλληλα υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη οφείλει “να επανακαθορίσει τόσο την πολιτική της, όσο και την ρητορική της σχετικά με το προσφυγικό- μεταναστευτικό” αλλά και  να διευκρινίσει “αν η μέχρι τώρα τακτική της συνδρομής μέσα στην θάλασσα έχει αλλάξει κατά το ελάχιστο”.

Να μην κουνά κανείς το δάχτυλο στους λιμενικούς τόνισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, χωρίς να απαντάει ωστόσο στην ουσία των δυο περιστατικών. Ο Στ. Πέτσας μάλιστα επανέλαβε πως ο Αλ. Τσίπρας ως πρωθυπουργός “γιγάντωσε” το πρόβλημα. “Ας αντιληφθούν ότι αλλάζουμε την προηγούμενη αδιέξοδη πολιτική στο μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα”,  τόνισε και ξεκαθάρισε: “Τα σύνορά μας φυλάσσονται, όσοι δικαιούνται προστασίας θα τη λαμβάνουν και όσοι όχι, θα επιστρέφουν στις χώρες από τις οποίες προήλθαν”./ibna