Η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας χαιρετίζει την έκθεση της ΕΚ για τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης

Η πολιτική ηγεσία της Βουλγαρίας χαιρετίζει την έκθεση της ΕΚ για τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης

Η τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόοδο της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης (CVM), η οποία ανέφερε ότι η πρόοδος που έχει σημειώσει η Βουλγαρία στο πλαίσιο του CVM είναι επαρκής για την εκπλήρωση των δεσμεύσεων της Βουλγαρίας κατά την ένταξή της στην ΕΕ, χαιρετίστηκε από την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προχώρησε στο να συστήσει την άρση του CVM, που τέθηκε σε εφαρμογή όταν η Βουλγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007 για τον εκσυγχρονισμό της χώρας αναφορικά με την απόδοση της δικαστικής εξουσίας και την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί μόνο μετά από διαβούλευση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Boiko Borissov δήλωσε ότι η άρση του CVM ήταν μια καλή εξέλιξη που θα πρέπει να δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στη Βουλγαρία.

«Πρέπει να μας παρακινήσει, ακόμη περισσότερο, καθημερινά, να αγωνιστούμε για το κράτος δικαίου, να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά και το λαθρεμπόριο», δήλωσε ο Borissov, προσθέτοντας: «Εμείς, που πάντα ασκούμε κριτική στον εαυτό μας γνωρίζουμε ότι δεν είμαστε ακόμα τέλειοι. Πρέπει να καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες».

Ο γενικός εισαγγελέας Sotir Tsatsarov δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 23 Οκτωβρίου ότι η έκθεση της ΕΚ σχετικά με τον CVM ήταν «αντικειμενική και θετική».

«Θεωρώ ότι είναι μια έκθεση που εκτιμά τις προσπάθειες της Βουλγαρίας. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή και θετική εκτίμηση για όλα όσα έχει κάνει η εκτελεστική εξουσία και η δικαστική εξουσία. Γνωρίζω ότι η έκθεση προκαλεί επίσης πόνο σε ορισμένους πολιτικούς κύκλους και στους συναδέλφους μου στο δικαστήριο, αλλά δεν μπορώ να τους βοηθήσω», δήλωσε ο Tsatsarov.

Τα ευρήματα της 18ης έκθεσης σχετικά με τον CVM δείχνουν ότι η Βουλγαρία έχει συμμορφωθεί με όλες τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως εκ τούτου συνιστά να είναι η τελευταία έκθεση, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών Ekaterina Zaharieva.

«Η ΕΚ κατέστησε σαφές με ποιον τρόπο θα ληφθεί η επίσημη απόφαση για τον τερματισμό του μηχανισμού – αυτό θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως και σε προηγούμενες ετήσιες εκθέσεις, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ληφθούν υπόψη στη διαδικασία αυτή. Δεν θα κάνουμε εικασίες σχετικά με την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία θα συμβεί αυτό. Γνωρίζουμε ότι έχει μείνει λίγος χρόνος μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας της ΕΚ, αλλά αυτή η σαφής αξιολόγηση στην έκθεση νομιμοποιεί αυτή ή την επόμενη ΕΚ να λάβει επίσημη απόφαση για τερματισμό του CVM», δήλωσε ο Zaharieva.

«Ευχαριστούμε τόσο στην ΕΚ όσο και σε όλους τους εμπειρογνώμονες που συνεργάστηκαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια. Οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται λόγω των Βρυξελλών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά λόγω των Βούλγαρων πολιτών. Συνεχίζονται, έχουμε περισσότερη δουλειά να κάνουμε», είπε η ΥΠΕΞ./ibna