Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τους αδελφούς Bytyqi

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα για τους αδελφούς Bytyqi

Για πρώτη φορά, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κογκρέσου των ΗΠΑ ψήφισε ομόφωνα ψήφισμα σχετικά με τις δολοφονίες τριών Αμερικανών πολιτών αλβανικής καταγωγής που σκοτώθηκαν μετά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου τον Ιούλιο του 1999, κατ’ εντολή της τότε κυβέρνησης της Σερβίας.

Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την ψήφιση του ψηφίσματος από το Κογκρέσο των ΗΠΑ τη Δευτέρα. Η ομόφωνη ψηφοφορία του ψηφίσματος δείχνει ότι υπάρχει διαδεδομένη και αυξανόμενη δυσαρέσκεια με τον χειρισμό της υπόθεσης των αδελφών Bytyqi από τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksander Vucic.

Ο Ilir Bytyqi, αδελφός των τριών αδελφών Bytyqi που σκοτώθηκαν στη Σερβία, χαιρέτισε το ψήφισμα λέγοντας ότι η οικογένειά του είναι υπόχρεη από την πράξη αυτή του Κογκρέσου.

Ελπίζουμε ότι ο Ειδικός Εκπρόσωπος Matt Palmer και ο Ειδικός Απεσταλμένος Rich Grenell θα ακούσουν αυτές τις φωνές και θα κάνουν προτεραιότητα  στην υπόθεση των αδελφών Bytyqi και στην απόδοση δικαιοσύνης για τα εγκλήματα πολέμου.

«Ο άλλος αδελφός της οικογένειας Bytyqi, Fatos Bytyqi, ευχαρίστησε τον πρόεδρο Eliot Engel και ολόκληρη Βουλή των Αντιπροσώπων που όπως είπε συνεχίζουν να δίνουν στην οικογένεια Bytyqi τη δύναμη να αγωνιστεί για δικαιοσύνη. “Καλώ τον Ειδικό Εκπρόσωπο Matt Palmer και τον Ειδικό Απεσταλμένο Rich Grenell να δείξουν επίσης ότι η μάχη για την υπόθεση των Αδελφών Bytyqi είναι αμερικανική προτεραιότητα”, ανέφερε.

Το H.Con.Res. 32 περιγράφει το πραγματικό ιστορικό της υπόθεσης Bytyqi, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των ανώτερων αστυνομικών της Σερβίας, Vlastimir Djordjevic και Goran Radosavljevic, στις δολοφονίες. Αναφέρει επίσης στις υποσχέσεις του δεν κράτησε ο Προέδρος Aleksandar Vucic αναφορικά με την υπόθεση και δηλώνει ότι «η πρόοδος στην επίλυση αυτής της υπόθεσης ή η έλλειψή αυτής πρέπει να παραμείνει ένας σημαντικός παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Σερβίας».

Οι Αμερικανοί πολίτες αλβανικής καταγωγής, Ylli, Agron, και Mehmet Bytyqi δολοφονήθηκαν στο έδαφος της Σερβίας τον Ιούλιο του 1999, αφού κρατήθηκαν από τη σερβική αστυνομία κοντά στα σύνορα με τη Σερβία. Αφού εκτίσαν τις ποινές τους για παράνομη διέλευση των συνόρων, συνελήφθησαν εκ νέου καθώς έφευγαν από τη φυλακή στην πόλη Prokuplje στη νότια Σερβία, μεταφέρθηκαν σε κέντρο εκπαίδευσης της αστυνομίας στο Petrovo Selo και κρατήθηκαν σε αποθήκη εκεί. Στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε μία χωματερή, όπου εκτελέστηκαν με πυροβολισμό στο πίσω μέρος του λαιμού στις 9 Ιουλίου 1999. Η οικογένεια Bytyqi πιστεύει ότι ο Goran Radosavljevic, γνωστός ως «Guri», πρώην διοικητής μιας ειδικής μονάδας αστυνομίας και του κέντρου εκπαίδευσης του Petrovo Selo, είναι ο κύριος ύποπτος στην υπόθεση./ibna