Κύπρος: Ξεκινά έρευνα περιπτώσεων πολιτογραφήσεων

Κύπρος: Ξεκινά έρευνα περιπτώσεων πολιτογραφήσεων

Θα γίνει έρευνα για τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που εμφανίζονται σε δημοσιεύματα και αν διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό θα ληφθούν αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται και η ανάκλησης της υπηκοότητας, αν αυτό επιβάλλεται, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «μετά από ενημέρωση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε και ο Υπουργός Εσωτερικών θα ζητήσει και θα γίνει έρευνα σχετικά με τις περιπτώσεις πολιτογραφήσεων που εμφανίζονται σε δημοσιεύματα και για τις οποίες γίνεται λόγος. Πολιτογραφήσεις που είχαν παραχωρηθεί με τους κανονισμούς που ίσχυαν στο παρελθόν προτού εφαρμοστούν οι σημερινοί αυστηρότεροι έλεγχοι και περιορισμοί που ισχύουν με βάση τους κανονισμούς.

Θα γίνει έρευνα για αυτές τις περιπτώσεις και αν διαπιστωθεί οτιδήποτε μεμπτό θα ληφθούν αποφάσεις, χωρίς να αποκλείεται και η ανάκληση της υπηκοότητας, αν αυτό επιβάλλεται».

Ερωτηθείς από ποιο έτος και πίσω θα γίνει η έρευνα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «οι κανονισμοί, είναι γνωστό, είχαν αλλάξει σε δύο φάσεις και τελικά τον Φεβρουάριο φέτος είχαν ληφθεί αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Είναι γνωστό, πλέον, ότι για να υποβληθεί αίτηση απαιτείται ο αιτών να είναι κάτοχος βίζας Schengen. Απαιτείται, επίσης, όπως πάντα, το λευκό ποινικό μητρώο, αλλά επιπρόσθετα γίνεται διερεύνηση των οικονομικών στοιχείων διεθνώς με εξειδικευμένους Οίκους και οπωσδήποτε δεν μπορούν να είναι αιτούντες πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα.

Υπάρχουν αυτοί οι περιορισμοί, υπάρχει πλέον μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δεν υπήρχε στο παρελθόν στην οποία μπορούν να προστρέξουν και Υπηρεσίες και θεωρούμε ότι σήμερα γίνεται έλεγχος ενδελεχώς με βάση και την εμπειρία, αλλά και τις τυχόν αμφίβολες περιπτώσεις που είχαν εμφανιστεί από το παρελθόν.

Θα εξεταστούν οι περιπτώσεις που είχαν επισημανθεί», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος./ibna